To ότι το ίντερνετ έχει τρομερή δύναμη, είναι γνωστό.
Το ότι οι διαδικτυακές κοινότητες έχουν μία τεράστια ισχύ στα χέρια τους, είναι και αυτό γνωστό.
Οχι!
Δεν θα αναφερθούμε σε παραδείγματα όπως το hashtag #ReleasetheSnyderCut , το οποίο δημιουργήθηκε από φίλους (και ηθοποιούς) της ταινίας του Ζακ Σνάιντερ και απαίτησε να δημιουργηθεί εκ νέου έκδοση της ταινίας Justice League (και μεταξύ μας, είναι ίσως ο λόγος που θα επιβιώσει το σύμπαν της DC στην βιομηχανία του κινηματογράφου).
Ούτε στο παράδειγμα του κινηματογραφικού Sonic the Hedgehog που άλλαξε την τελική του εμφάνιση κατ’ απαίτηση των θεατών του trailer, λίγους μήνες πριν.
Ούτε στο παράδειγμα….
… εντάξει, σταματάμε… (βάζουμε όμως το τραγούδι people have the power να παίζει στο παρασκήνιο!) Στο άρθρο θα ασχοληθούμε για την χρήση του διαδικτύου για (ομολογουμένως) καλό σκοπό.
Χρήση του διαδικτύου για καλό σκοπό
Το marketing για πολλούς είναι πωλήσεις. Για άλλους είναι στρατηγική. Για τους περισσότερους όμως αυτή την περίοδο το marketing είναι η παρουσία στα social media. Με λίγα λόγια, το marketing είναι η επιλογή του κάθε οργανισμού να επικοινωνεί τα δυνατά του σημεία με τους γύρω του. Λέγοντας δυνατά σημεία δεν εννοούμε πάντα την ποιότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει στους καταναλωτές, ούτε το ύψος των τιμών που προσφέρονται αυτά. Δυνατό σημείο είναι και η κουλτούρα της επιχείρησης να δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία της σε πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της.
Πολλές αθλητικές ομάδες χρειάζονται το marketing, όχι για να διαφημιστούν, αλλά για να δείξουν μία εταιρική κοινωνική ευθύνη, είτε για να προσελκύσουν διάφορους επιπλέον χορηγούς. Η ομάδα rugby, Washington Redskins, καταφεύγει στο να αλλάξει το όνομα της, γιατί οι χορηγοί αρνούνται να συνδέονται με αυτή, οι οπαδοί καταπιέζουν τα αισθήματα τους για αυτή, οι νομοθέτες να απαγορεύουν κατά περιπτώσεις το trademark της, ο Δήμος της Washinghton χάνει θετικές συνέργειες εξ αιτίας της, πολλοί πολιτικοί εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους, θεωρείται ρατσιστικό! Υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων μεγάλων αθλητικών οργανισμών που υποστηρίζουν κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η ποδοσφαιρική ομάδα της Barcelona, που έχει ως χορηγό την Unicef, χωρίς να λαμβάνει χρήματα για αυτή τη διαφήμιση στις φανέλες και στο συνολικό branding της ομάδας.
Αλλά ένα ακόμα παράδειγμα έπεσε στην αντίληψη μας πρόσφατα.
Ανθρωπιστικό Marketing – Virality με κοινωφέλεια
Το ερέθισμα για αυτό το άρθρο ήρθε από μία ενέργεια ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου στα social media , και συγκεκριμένα στο twitter (το οποίο ακολουθούμε, ως ένδειξη ευχαριστίας, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε οπαδοί της ομάδας), που προάγει και αναδεικνύει προβλήματα από εξαφανίσεις παιδιών. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος που αναφέρομαι είναι η AS Roma, ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας, με έδρα τη Ρώμη (για τους μη γνώστες).
Όλα ξεκινήσαν τον Ιούλιο του 2019, η AS Roma αποφάσισε να κάνει μία ενέργεια για τα εξαφανισμένα παιδιά της Ιταλίας. Σε συνεργασία, λοιπόν, με το Εθνικό Κέντρο Αγνοούμενων και Παιδιών που είναι θύματα εκμετάλλευσης της Ιταλίας ανέπτυξε έναν επαναστατικό αλλά ταυτόχρονα υπέροχο συλλογισμό.
Όπως είναι γνωστό, οι ποδοσφαιρικές ομάδες μπορούν συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου να κάνουν μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Για τις χώρες της Ευρώπης, οι περίοδοι αυτοί είναι ο μήνας Ιανουάριος, και οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος. Στην αρχή και στη μέση της αγωνιστικής περιόδου δηλαδή.
Η AS Roma αποφάσισε λοιπόν, κάθε φορά που θα ανακοίνωνε μία καινούργια μεταγραφή στους φιλάθλους της, που είναι πολλοί, αποφάσισε δίπλα από κάθε νέο της απόκτημα να τοποθετεί μία φωτογραφία ενός παιδιού που αγνοείται. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να αφυπνίσει τους φιλάθλους της και στην περίπτωση που γνώριζε κάποιος κάτι να ενημέρωνε τις αρχές. Επαναλαμβάνουμε.
Για κάθε της μεταγραφή, η Ρόμα συνοδεύει την ανακοίνωση της με την αναγγελία ενός εξαφανισμένου παιδιού.
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε την δημοσίευση που έγινε και αφορούσε ένα παιδί που εξαφανίστηκε στην Αθήνα! Δίνοντάς μας έτσι την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία της AS Roma μπορεί να βγει από τα σύνορα της Ιταλίας.
Σταδιακά, η AS ROMA άρχισε να επικοινωνεί και με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες για να συμμετέχουν στις παράλληλες δράσεις της ενέργειας αυτής, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα των παιδιών να φιγουράρουν στα social media πολλών κορυφαίων ομάδων του κόσμου. Μία από τις μεγαλύτερες διαχύσεις κοινωνικού περιεχομένου στην ιστορία.
Μέχρι στιγμής, η ενέργεια αυτή έχει αποφέρει καρπούς 8 φορές!
8 παιδάκια κατάφεραν να ξανασμίξουν με τις οικογένειές τους. Το ελληνόπουλο, αυτό της φωτογραφίας παραπάνω, είναι το 8ο παιδί που εντοπίστηκε και επέστρεψε στην οικογένειά του!
Αν αυτό, δεν σας κάνει followers στο twitter της ομάδας, σημαίνει πως δεν έχετε twitter λογαριασμό!, και αν δεν σας κάνει να θέλετε να βάλετε το τραγούδι που προτείναμε προηγουμένως, δεν ξέρουμε τι καλύτερο ηχητικό θέμα θα ταίριαζε στην παρούσα είδηση…
Τo συγκεκριμένο άρθρο συνεχίζεται σε δεύτερο μέρος που αναλύει το Stakeholder Marketing.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις ανακοινώσεις της Ρόμα, και της δηλώσεις των ίδιων των παιχτών της, όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν βοηθήσει για την εύρεση ενός χαμένου παιδιού στα παρακάτω άρθρα:
2 σκέψεις σχετικά με το “Solidarity Marketing – Viral για καλό σκοπό”
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.