Μπορεί ένας Διευθυντής να γίνει Ηγέτης;

Ο διευθυντής και ο ηγέτης είναι έννοιες που εύκολα μπερδεύονται.

Μία επιχείρηση μπορεί να έχει διευθυντή, δεν ξέρουμε όμως εάν έχει ηγέτη. Δεν διαφέρουν οι αρμοδιότητές τους, γιατί τις περισσότερες φορές κάνουν τα ίδια πράγματα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτά τα πράγματα διαφοροποιούν έναν ηγέτη από έναν απλό διευθυντή. Η διοίκηση που ασκεί ένας διευθυντής περνάει από κάποια στάδια που η συμπεριφορά του και τα λεγόμενά του καθορίζουν εάν είναι ηγέτης ή όχι.

Θέλοντας να κάνουμε μία σύγκριση όσο μας επιτρέπει η θέση μας, αντιλαμβανόμαστε ότι, οι λεπτομέρειες που μπορεί σε πολλούς να φαίνονται ασήμαντες, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ένας ηγέτης βασίζεται για τη διοίκησή του στην καλή θέληση των εργαζομένων, είναι διατεθειμένος να τους εκπαιδεύσει και να τους δημιουργήσει τον απαραίτητο ενθουσιασμό για την εργασία τους, ώστε αυτή να είναι αποτελεσματική και δημιουργική. Αντίθετα ένας διευθυντής, βασίζεται στην εξουσία και στην θέση που κατέχει,  προσπαθεί να αναπτύσσει το αίσθημα του φόβου στους εργαζομένους. Με αυτόν τον τρόπο τους οδηγεί να κάνουν αυτά που πιστεύει αυτός σωστά, χωρίς αυτά απαραίτητα να είναι.

Έτσι, στις περιπτώσεις που προκύπτει πρόβλημα, ο διευθυντής ρίχνει το φταίξιμο αλλού εκτός από τον ίδιο, ανεξάρτητα εάν ο παράγοντας που δημιούργησε το πρόβλημα είναι εξωτερικός ή ουδέτερος. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης διορθώνει το πρόβλημα χωρίς να επιρρίπτει απαραίτητα ευθύνες, και αυτό συμβαίνει διότι βλέπει την επιχείρηση ως ένα σύνολο, ως μία οντότητα.

Η επιχείρηση αποτελείται από τους ανθρώπους της

Γι’ αυτό το λόγο και ο ηγέτης βλέπει την επιχείρηση ως ένα σύνολο. Σύνολο στο οποίο συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του μέσα ως μέλος της επιχείρησης αυτής. Έτσι και στα λεγόμενά του χρησιμοποιεί συνεχώς πρώτο πληθυντικό, χρησιμοποιεί το «εμείς» και το «πάμε».

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής βλέπει μόνο τον στόχο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι δεν τον κυνηγά μόνο αυτός, αλλά όλη η επιχείρηση. Χρησιμοποιεί συνεχώς το πρώτο ενικό όταν αναφέρεται στην επιχείρηση και διατάζει τους εργαζομένους, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο «εγώ». Στις επιτυχίες ο διευθυντής, καρπώνεται τα εύσημα για τον εαυτό του, ενώ από την άλλη πλευρά δίνει τα εύσημα στους εργαζομένους που δουλέψαν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: «Οι πρώτες εντυπώσεις από μαθήματα ηγεσίας»

Γίνεται αντιληπτό, ότι οι διαφορές είναι αρκετές, αρκεί να είσαι σε θέση να τις παρατηρείς. Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και σκεπτικού. Με αρκετή προσπάθεια, κάποιος που δεν συμπεριφέρεται ως ηγέτης μπορεί σταδιακά να το πετύχει. Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν είναι οι μόνες διαφορές, ωστόσο είναι οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις που μπορεί να δει κάποιος με λίγη παρατήρηση.  Στο ερώτημα λοιπόν εάν «ηγέτης γίνεσαι ή γεννιέσαι», η απάντηση είναι στο χέρι του καθενός…

Από τον Τηλέμαχο Αγγελόπουλο

One thought on “Μπορεί ένας Διευθυντής να γίνει Ηγέτης;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.