Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΗ ΟΤΑΝ ΤΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Ο εγκέφαλος μας είναι ένα από τα πιο περίπλοκα, πολύπλοκα και μαγικά όργανα του οργανισμού μας. Χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα ακατάπαυστα από την ώρα δημιουργίας του και για όλη μας τη ζωή. Η μελέτη των λειτουργιών του, σε συνειδητό και υποσυνείδητο επίπεδο, οι γνωστικές επιστήμες και η κλινική νευρολογία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μία ανοδική πορεία κι ακόμα δεν βρισκόμαστε σε θέση να πούμε ότι γνωρίζουμε πλήρως το όργανο αυτό. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συνδράμει κατά πολύ βέβαια στην εφαρμογή των νευρο-επιστημών σε ποικίλους άλλους κλάδους και τομείς. Μελετώντας και κατανοώντας όλο και περισσότερα για τον εγκέφαλο, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε και σε άλλους κλάδους.

Ένας από τους νέους, σχετικά, τομείς εφαρμογής των νευροεπιστημών που δημιουργήθηκε στην πορεία των ετών μέσα από τις ανάγκες τις αγοράς και της εξέλιξης του κοινωνικού συνόλου, είναι το neuromarketing.* Μέσα από αυτό, γίνεται ουσιαστικά, εφαρμογή των βασικών αρχών της νευροψυχολογίας και νευροεπιστημονικών μεθόδων ως προς την ανάλυση και κατανόηση των συμπεριφορών και προτιμήσεων των ανθρώπων στις αγορές (market). Ένας από τους βασικούς στόχους λοιπόν των αναλύσεων αυτών, είναι η βαθύτερη κατανόηση του καταναλωτή, του τρόπου σκέψης του και τον ρόλο που έχουν τα συναισθήματα στις επιλογές και αποφάσεις του.
Σκεφτείτε για παράδειγμα, βρίσκεστε σε ένα supermarket και ψωνίζετε τα απαραίτητα για το σπίτι, από τη λίστα. Ξαφνικά, βρίσκεστε μπροστά σε ένα ράφι στο οποίο παρατηρείτε εκείνα τα μικρά σοκολατάκια που σας έφερνε ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα παλιά κι αρχίζετε αμέσως να φέρνετε στο μυαλό διάφορα στιγμιότυπα από εκείνο τον καιρό. Αυτόματα και στιγμιαία εκείνη την ώρα εκκρίνονται διάφορες ορμόνες προερχόμενες από τα συναισθήματα εκείνα που σας έχει αφήσει η ανάμνηση των ημερών που τρώγατε αυτά τα σοκολατάκια δίπλα από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Στο παραπάνω παράδειγμα (case study) πόσο πιθανό είναι να αγοράσετε τα σοκολατάκια λόγω όλων των συναισθημάτων που σας κατακλύζουν από τη στιγμή που τα είδατε; Πόσο βέβαιο είναι δηλαδή ότι η αγορά σας ή μη θα εξαρτηθεί κι από τον συναισθηματικό κόσμο σας πέρα από τη λίστα που κρατάτε;
Ο στόχος της επιστήμης του Neuromarketingείναι η κατανόηση του υποσυνείδητου του καταναλωτή σε διάφορες τέτοιες περιστάσεις της καθημερινότητας μας και εστιάζει στους λόγους επιλογής συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι άλλων.

Γιατί επιλέγουμε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες έναντι άλλων?
Οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ του marketing και των νευροεπιστημών φέρνουν στην επιφάνεια ερωτήματα και θεωρίες γύρω από το πώς είναι εφικτό να επηρεάζεται ο νους και η συμπεριφορά μας από μία επωνυμία ή μια διαφήμιση ή ακόμα κι ένα προϊόν. Οι σχέσεις μεταξύ του marketing και της ψυχολογίας, οδηγούν στην καταναλωτική συμπεριφορά, δηλαδή σε πνευματικές και φυσικές διαδικασίες. Οι σχέσεις μεταξύ των τριών προαναφερόμενων τομέων είναι αυτές που απαρτίζουν τις βάσεις μελέτης του neuromarketing, δηλαδή το marketing, οι νευροεπιστήμες και η ψυχολογία.
Στο επόμενο άρθρο της σειράς θα αναφερθούμε και θα αναλύσουμε περισσότερες περιπτώσεις της καθημερινής μας ρουτίνας στις οποίες μπορούμε να μελετήσουμε, μέσω του neuromarketing, τη λήψη αποφάσεων μας.
*(το μεγαλύτερο μέρος των κλάδων εφαρμοσμένων νευροεπιστημών ξεκινάει με το πρόθεμα “neuro-” από το “neuron” = νευρώνας: βασικό δομικό στοιχείο του νευρικού συστήματος)