Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21, part1

Θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες με τα μηνύματα που μας προσέφερε το TEDX Larissa πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε μερικά μόνο από αυτά, και σας παροτρύνουμε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης όταν βγει online. Tα σχόλια θα είναι ανοιχτά με σκοπό να γίνει μία ωφέλιμη συζήτηση πάνω στις ομιλίες των καλεσμένων.

Mark Widdowson

Μας είπε πως χρησιμοποιούμε τον κόσμο για να προσδώσουμε στους εαυτούς μας μία ταυτότητα. Ο καθένας, έχει μία διαφορετική οπτική για τον κόσμο, η οποία εξαρτάται από τις εμπειρίες του. Αυτό δημιουργεί σε όλους μας, κάποιες γνωστικές προκαταλήψεις.

Κάποιοι από τους παρακάτω όρους έχουν μία ελεύθερη μετάφραση από τον αρθρογράφο. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος του άρθρου την αγγλική εκδοχή τους.

  1. Η προκατάληψη της επιβεβαίωσης (Confirmation Bias). Το συναντάμε πολύ συχνά στα social media, και ειδικότερα όταν προσπαθούμε να αγνοήσουμε τις αρνητικές κριτικές.
  2. Αφελής πραγματισμός (Naive realism). Η οπτική μας γωνία είναι μοναδική και διαφορετική. Πολλές φορές απορούμε για παράδειγμα, πως μπορεί να είναι όλοι οι άλλοι τόσο ανόητοι, και να μην βλέπουν αυτό που βλέπουμε εμείς. Επίσης οι αναμνήσεις μας είναι παραμορφωμένες λόγω της ο προοπτικής που είχαμε.
  3. Σφάλμα θεμελιώδους συμπεριφοράς (Fundamental Attribution Error). Όταν μπαίνουμε σε μία διαμάχη, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις.
  4. Το φαινόμενο του προβολέα (spotlight effect). Όταν νομίζουμε πως όλοι μας κοιτάζουν και μας σχολιάζουν, ενώ στην πραγματικότητα ασχολούνται μόνο με την δική τους εικόνα.
  5. Η ψευδαίσθηση ότι είμαστε διάφανοι (Transparency Illusion). Όταν για παράδειγμα νιώθουμε φόβο ή οτιδήποτε, υποθέτουμε πως αυτό είναι εμφανές σε όλους όσους μας κοιτάνε.
  6. Αναμνήσεις που εξαρτώνται από την κατάσταση μας (State dependent Memory). Όταν για παράδειγμα ένας φίλος μας απογοητεύει, ανακαλούμε όλες αυτές τις μνήμες που μας είχε απογοητεύσει στο παρελθόν.
    (Tip. Σταματήστε να μνημονεύετε αρνητικές εμπειρίες)
  7. Αρνητική προδιάθεση (Negativity Bias). Όταν υπερεκτιμούμε κάποιο εμπόδιο, και υποτιμούμε τις δυνατότητες μας να το ξεπεράσουμε.

Tip. Ολοι οι άνθρωποι κατά βάθος είναι ευγενείς και έντιμοι. Ας απολαμβάνουμε τα μικρά πράγματα, αλλά ας τα σημειώνουμε κιόλας. Έτσι, θα μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτά στις κακές μας μέρες.

Ο ψυχολόγος Mark Widowson εξηγεί σε δύο λεπτά, τί είναι η transactional analysis, στο youtube

Θεοδώρα Χατζηιωάννου

H διάσημη virologist (με έρευνα στον ιό HIV) αναφέρει πως είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση (τεχνολογικά και ερευνητικά) απ’ ότι ήμασταν στο παρελθόν. H ανθρωπότητα κατάφερε να συνεργαστεί παγκοσμίως, και κανένας πόλεμος δεν αποτέλεσε την αιτία. Ωστόσο, ενώ στο παρελθόν ο κόσμος ανυπομονούσε στις ουρές αναμονής για να εμβολιαστεί, κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. Αναφέρθηκε σε μία κοινωνική ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ (social dichotomy).

Περήφανα μας είπε πως η εργασία της επηρεάζει τις πολιτικές σε πραγματικό χρόνο. Όμως, πριν το επιτύχει αυτό, υπήρξε μεγάλη» ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Ακόμα και μερικοί οικογενειακοί φίλοι παραμέρισαν την οικογένεια της και τα παιδιά της.

Όταν ο covid πλησίαζε την Νέα Υόρκη (όπου κατοικεί), ένιωθε σαν ένα τσουνάμι να πλησιάζει, και οι υπεύθυνοι έχτιζαν κάστρα στην άμμο για την προστασία τους. Ηταν από τις πρώτες που πρότεινε να κλείσουν τα σχολεία. Χρησιμοποίησε την δύναμη των media και έγραψε ένα άρθρο, το οποίο τελικά πολλοί τοπικοί πολιτικοί πρόσεξαν, και εν τέλει πήραν σημαντικές αποφάσεις.

Τα social media όμως (εκτός από χαρά και διασκέδαση) φέρνουν μεγάλη σύγχυση. Ο κόσμος λαμβάνει τόνους από πληροφορίες αλλά τείνει να αναδημοσιεύει τις ψεύτικες , μιας και δεν μπορεί να κρίνει τι είναι αληθινό και τι όχι, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα, και μπορούν να τα βρουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία αναζήτηση και να βελτιώσουμε την κριτική μας ικανότητα. Έφτασε στο σημείο να δει συνάδελφους επιστήμονες, να μεταδίδουν ανακριβή στοιχεία, τα οποία τα βάσιζαν σε δική της έρευνα!!!

Σημείωση του αρθρογράφου: Πιθανότατα οι επιστήμονες αυτοί να πήραν το 10% της έρευνας, και να μετέφρασαν τελείως διαφορετικά το υπόλοιπο 90%, για να σχεδιάσουν μία δική τους πραγματικότητα, όπως αναφέρει στην ομιλία της η κυρία Πέππα (βλ. παρακάτω).

Ένα μικρό παράπονο που έχουμε είναι πως ίσως θα έπρεπε η συγκεκριμένη βιντεοσκοπημένη ομιλία να είχε υπότιτλους.

Ευάγγελος Τασόπουλος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει 40 χιλιάδες πληροφορίες ανά δευτερόλεπτο, και κάνει 35-55 σκέψεις ανά λεπτό! Αναγκαστικά φιλτράρει τα ερεθίσματα που λαμβάνει για να μην “κρασάρει”…. Εμείς είμαστε που επιλέγουμε τις σκέψεις μας, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε κάποιο συναίσθημα.

Τα αρνητικά συναισθήματα “σήματα δράσης” είναι οι αγγελιοφόροι που μας δείχνουν πότε πρέπει να δράσουμε. Ως παράδειγμα δίνεται ο Victor Frankl, ο οποίος επιβίωσε από στρατόπεδο συγκέντρωσης, και παρατήρησε πως οι επιβιώσαντες ήταν αυτοί που επικεντρώνονταν στο ότι θέλουν να ζήσουν και κρατούσαν κάποιο νόημα στην ζωή τους.

Τα συναισθήματα μας, δεν είμαστε εμείς.

Τα κενά στην ζωή μας είναι απαραίτητα, για να μας δίνεται ο χρόνος να σκεφτόμαστε και να αξιολογούμε.

Evangelos Tassopoulos


Και εκεί ταιριάζει απόλυτα η ομιλία της κυρίας Πέππα.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΕΠΠΑ

Η ιδρύτρια του ΔΕΙΠΝΟ ΑΓΑΠΗΣ, ανέφερε πως το 10% πραγματικών δεδομένων απαρτίζουν στην ουσία την πραγματικότητα μας. Το υπόλοιπο 90% είναι οι ερμηνείες που δίνουμε εμείς στα ερεθίσματα μας. Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, για να μας προφυλάσσει κατά βάθος. Η ίδια χρησιμοποιεί τον κανόνα των τριών ημερών (το νούμερο μπορεί να ποικίλει ανάλογα το άτομο που το χρησιμοποιεί). Δίνει δηλαδή στον εαυτό της, τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτεί και να αξιολογήσει, και να περάσει η παρορμητικότητα που μπορεί να προξενούν κάποια αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, πριν πάρει κάποια απόφαση.

Ήταν πολύ ωραία στιγμή όταν ευχαρίστησε την ομάδα της δημοσίως (20 από τους 80 εθελοντές της ομάδας ήταν παρόντες).

Έκλεισε την ομιλία της παροτρύνοντας μας να μην είμαστε απλώς η αλλαγή που θα θέλαμε να δούμε στον κόσμο. Αντ’ αυτού, ας γίνουμε οι άνθρωποι με τους οποίους θα θέλαμε να διασταυρωθούν οι πορείες μας….

Don’t just become the change you want to see in the world. Instead, become the people you want to cross your path with.

Marianna Peppa

Μάριος Γιαννάκου

Με βάσει το παραπάνω απόφθεγμα πράττει ο Μάριος, απ’ όταν εμπνεύστηκε από έναν φίλο του (τον Αλέξανδρο) ο οποίος διαγνώστηκε με μία σπάνια ασθένεια, και οι φίλοι του θέλησαν να τον ενθαρρύνουν να μην το βάλει κάτω. Δεν τα παράτησαν και άρχισαν να τρέχουν αποστάσεις.
(Στη πρώτη μεγάλη απόσταση, ο Αλέξανδρος ήταν εκεί και ανακοίνωσε πως θεραπεύτηκε).

Κινητοποιήθηκε ακόμα περισσότερο, εν συνεχεία έχασε κιλά και έγινε αθλητής υπεραποστάσεων, ακόμα και αν κάποιοι τον αμφισβητούσαν.
(Δίνει και μία πολύ ωραία συνέντευξη στο πολύ ωραίο κανάλι ΑΤΡΑΚΤΟΣ kids. Γραφτείτε και στο κανάλι του).

Ωραία πινελιά ήταν οι φωτογραφίες που η καθεμία αποκάλυπτε μία ιστορία, όπως εκείνη που φορούσε σε έναν αγώνα, το μπουφάν της μητέρας του (ενα fila του 1998), δείχνοντας έτσι την εικόνα που επικρατεί στον αθλητισμό για την έλλειψη χορηγών. Αναφέρθηκε στην σημασία της συλλογικότητας και της ομάδας.


Μόνος πας μακριά.
Με παρέα πας παντού.

Marios Giannakou

To ίδιο είπε και ο Miguel Cano….

Miguel Angel Cano Santizo

O Μιγκέλ έχει ταξιδέψει πολύ. Πάααρα πολύ. Έχει διδαχθεί πολλά από ανθρώπους που γνώρισε ανά τον πλανήτη. Και δεν πήγαινε ως τουρίστας, αλλά είτε κυνηγώντας το όνειρο του, είτε ως κινηματογραφιστής μετέπειτα. Δείτε την δουλειά του στο κανάλι του στο youtube. Το ισχυρότερο μήνυμα του, ήταν το εξής:

We should travel. A lot. And meet new people!

Οι άνθρωποι κάνουμε σχέδια για 10 χρόνια μετά, αλλά ξεχνάμε πως τότε, δεν θα είμαστε το ίδιο άτομο. Σχηματίζουμε τους εαυτούς μας, με βάση τους ανθρώπους με τους οποίου περνάμε χρόνο μαζί. Σε μία δεκαετία, θα είμαστε, ότι είναι οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν (ή οι άνθρωποι που «διασταυρώνουμε τα μονοπάτια μας»).

Μοιράστηκε μαζί μας κάποια διδάγματα που πήρε από τις περιπλανήσεις του (και την πιο πρόσφατη, στο Θιβέτ). «Μπορείς να κάνεις πολλά με το να γνωρίζεις τι ονειρεύονται οι άνθρωποι γύρω σου, και να τους βοηθήσεις να πετύχουν τα όνειρα τους». Μοιράσου τα όνειρα σου με τους άλλους, και πρόσφερε βοήθεια.

We become what we dream! We should explore our motivations, and we should stop pretending we are immortals. We do not have all the time in the world.

Miguel Angel Cano Santizo

Ιωάννα Γεωργακοπούλου

Και τότε η Ιωάννα , “έδεσε” το μήνυμα του Miguel, λέγοντας μας για το όνειρο που ακολούθησε. Παράτησε μία καλή (κατά τα φαινόμενα) δουλειά (σ.σ. πάντα μου αρέσει να το ακούω αυτό, και το ακούω πολύ συχνά πλέον) και δημιούργησε μία Neo-Tribe. Μας μίλησε για αυτό το θεσμό των micro communities, και συνέκρινε το πλαίσιο τους με το πλαίσιο των επιχειρήσεων (spoiler alert: είναι τελείως διαφορετικά). Αλλά αφού ψάχνουμε παρηγοριά και συντροφιά σε αθλητικές ομάδες, πολιτικά κόμματα κλπ, γιατί να μην αναζητούμε παρέα και σε κάποιo N.T.?

Σε κάθε Ν.Τ. o καθένας σχηματίζει το δικό του κώδικα αξιών, και δίνει ξεχωριστό ορισμό στο κέρδος. Σκοπός είναι να γίνει επιδίωξη του κέρδους (όχι απαραίτητα οικονομικού) εντός του αξιακού κύκλου.

Δεν θα πούμε περισσότερα, μιας και ετοιμάζουμε ένα άρθρο για αυτό το θέμα, και ελπίζουμε να βρούμε πολλούς neotribers εκεί έξω να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους.

Διαβάστε επίσης Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21, part2

Διαβάστε επίσης: Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21, part2


Our Insights from Tedx Larissa, from english speeches

Mark Widowson

We use the world to give ourselves an identity. Everyone has a different perspective of the world depending on their experiences.

Cognitive Biases

  1. Confirmation Bias. (ex. social media, posts and we ignore others’ opinions).
  2. Naive realism. Our perspective is different from others’ perspectives. everyone is stupid. Memories are distorted/inaccurate from our point of view
  3. Fundamental Attribution Error. When we fight, we should be open to accept other opinions.
  4. The spotlight effect. When we think that other people look at us, but in reality they are too busy thinking of themselves
  5. Transparency Illusion. When I feel ashamed or feaρ or anything, I also think that everyone knows how I feel.
  6. State dependent Memory. When I get disappointed by my partner, I will bring into my mind all these times that he/she disappointed me.
    Tip. Stop remembering negative memories.
  7. Negativity Bias. When we overestimate a threat, and underestimate our abilities to get over it.

Tip. People are good and honest. Enjoy small things. Also, note them, so you can get them and read them on some bad days.

Theodora Hatziioanou

The famous virologist says that we are in a far better position than we were in the recent past. 

Humanity managed to work together, and the reason was not a war! 

She proudly says that her work affects policies in real time. But before that, there was a lot of “resistance”. Even some family friends isolated her, and especially her kids. 

When covid was arriving in New York, she felt like a tsunami was coming, and people were building sandcastles. She was one of those who suggested that schools should close. She used the power of the media, and decided to write an article, and some local politicians noted that, and took some action and made some important decisions.

She referred to a SOCIAL DICHOTOMY. People were stacking in queues in order to get vaccinated. Why did that change in the last 20 years? Social media brings frustration and not only joy etc. People receive tons of information, and they tend to share false data, since they cannot judge what data is real or false, although all this information is available with the push of a button. All we have to do is search, and improve our critical thinking. Actually, she even saw some scientists sharing some inaccurate info, based on her research and data!! So, maybe these scientists took 10% of what Mrs Peppa said (read about it below), and interpreted the rest 90%, with a completely different way, to design their own reality.

Miguel Angel Cano Santizo.

He has traveled a loooot! And he learned tons of things, from people around the world. The strongest message was this: We should travel. A lot. And meet new people!

We are making plans for 10 years later, but we forget that we will not be the same person then. We shape ourselves, from people we share our time with. In 10 years, you will be what people that surround you (or “cross paths with”), are!

He shared some lessons that he learned.
If we know what people are dreaming of, we can do many things with that (and help them achieve them). So, share your dreams, and also help others!

We become what we dream! We should explore our motivations, and we should stop pretending we are immortals, and we have all the time in the world.

One thought on “Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21, part1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s