Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21| Part 2

Θα μπορούσαμε να γράφουμε δεκάδες σελίδες με τα μηνύματα που μας προσέφερε το TEDX Larissa πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Αυτό είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος από τις ομιλίες.
Σας παροτρύνουμε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης όταν βγει online. Tα σχόλια θα είναι ανοιχτά με σκοπό να γίνει μία ωφέλιμη συζήτηση πάνω στις ομιλίες των καλεσμένων.

Ελευθέριος Τσουκαλάς

Ο επιτυχημένος φυσικός, παρέθεσε ένα ταξίδι κάνοντας αυτό που έλεγε ο Jobs, “connecting the dots, looking backwards”. Ξεκίνησε από ένα χωριό της Πελλοπονήσου, την Γαστούνη, όπου έκανε τα πρώτα του όνειρα, και τα ακολούθησε.

Πολύ νωρίς στην πορεία του διάβασε το “Βαρεία Βιομηχανία στην Ελλάδα” του Δημήτρη Μπάτση (ο οποίος εκτελέστηκε το 1952 αδίκως).

Κάποια στιγμή ο συνάδελφος του Karl Lot, παρατηρούσε το χιόνι στις Αλπεις (όπου πήγαινε για σκι) να μειώνεται και αποφάσισε να το μελετήσει την αιτία, στην οποία κατέληξαν πως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι απειλή για όλο το οικοσύστημα (και όχι μόνο για τον άνθρωπο), δεν ήταν πάντα αυτονόητο.

Όπως και με το φαινόμενο της πεταλούδας, στη πορεία του έπαιξαν σημαντικό ρόλο η εκτέλεση του Μπάτση, και ότι ένας συνάδελφος του αγαπούσε το σκι. Ανέφερε επίσης τον στόχο του Net-Zero by 2050, δηλαδή την εκμηδένιση των ρύπων CO2 μέσω τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και μιας ενεργειακής επανάστασης!

Αρης Χατζηνικολάου

Κάνουμε μία παρένθεση και παραπέμπουμε στην ομιλία του Αρη, αφού και οι δύο εξέφρασαν πως είναι επείγον να γίνει ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ της οικονομίας. Εκεί ακούσαμε πως το ⅓ της τροφής παγκοσμίως, πετιέται (σ.σ. αν κοιτάξει κανείς τα οικιακά μας σκουπίδια δεν είναι κάτι άξιο απορίας), ενώ ένας στους 4 ανθρώπους υποσιτίζεται! 

Σύμφωνα με την συμφωνία του Παρισιού, πρέπει όλες οι χώρες να μειώσουν τους ρύπους τους κατά 7.5% για κάθε χρόνο στην επόμενη δεκαετία! Είναι αρκετά μεγαλεπήβολος στόχος δηλαδή, και αν δεν επιτευχθεί τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα. Ωστόσο, κατά την περίοδο του παγκόσμιου lockdown, οι ρύποι μειώθηκαν μόνο κατά 7% !! Τέθηκε το θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης και της αναγκαιότητας του να ΜΕΤΑΒΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να εφαρμόσουμε καλύτερα την αρχή του όσο πιο πολύ ρυπαίνει κάποιος, τόσο πιο πολύ πληρώνει. (H Ελλάδα πληρώνει πολλά λεφτά για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβει.)

Ειπώθηκαν λύσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, για την μείωση του νερού που απαιτείται, και ως άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η διάσωση κάποιων δασών (σ.σ. κάποιες αλήθειες που θα σας κάνουν να αλλάξετε το πως σκέφτεστε θα τις βρείτε στο ντοκιμαντέρ cowspiracy), αλλά και η ενδυνάμωση του RRR. Εμείς θα επιλέξουμε για το αν θέλουμε να ζούμε με ατομισμό και να είμαστε οι κυρίαρχοι της φύσης (η οποία θα μας αποτινάξει αργά η γρήγορα) η αν θέλουμε να είμαστε μέρος της φύσης και να δρούμε συλλογικά.

Τέλος, είπε πως έχουμε και εμείς σαν καταναλωτές τη δύναμη να πιέζουμε κυβερνήσεις και να εφαρμόζονται πολιτικές, κάτι που έδωσε πολύ ωραία “πάσα” στον επόμενο ομιλητή.

Δημήτρης Γραμματικογιάννης

Σε μία ομιλία που θα λάτρευε η Stilvi Psilopoulou, ανέφερε πως ο πλανήτης έχει γεμίσει με τόνους ρούχων που καίγονται και ΘΑΒΟΝΤΑΙ, για να μην ρίξουν τις τιμές οι βιομηχανίες ρουχισμού. Επισκεφτείτε το ethical ode για να μάθετε περισσότερα, (για τις πολλές παθογένειες της βιομηχανίας της μόδας). Εκεί υιοθέτησαν τον “not in my backyard”. Ένα slogan που δείχνει την άρνηση στην αλλαγή, και την αντίθεση σε χωματερές, προσφυγικές ροές, εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών κλπ., αλλά το χρησιμοποίησαν, με αντίστροφη έννοια. Μας παρότρυνε να γνωρίσουμε καλύτερα την δουλειά του Γιάννη Κουνέλη, καθώς και να αρχίσουμε να ψωνίζουμε από τοπικούς σχεδιαστές και όχι από fast fashion. Είναι μία καλή αρχή, το ότι οι εταιρείες ρούχων είναι πλέον να αποκαλύπτουν το  ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στο περιβάλλον. Οι νέο-εισερχόμενοι στον χώρο στυλίστες, οφείλουν να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε να μειωθεί συνολικά.


Και επιστρέφουμε στην ομιλία του κυρίου Τσουκαλά.

Πρέπει να γίνει μία ενεργειακή επανάσταση, η οποία απαιτεί πυρηνική ενέργεια ως βάση του ενεργειακού οικοδομήματος. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Υπάρχουν κοιτάσματα ουρανίου, που επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών για 3000 χρόνια.


Ωστόσο, υπάρχει όπως αναμένεται, μεγάλη αντίσταση στην αλλαγή, και ο φόβος για την πυρηνική ενέργεια είναι ίσως δικαιολογημένος. Ωστόσο, η Ελλάδα, με την χρήση του ορθολογισμού κατάφερε και γέννησε επιστήμες, καταπολεμούσε πάντα τον φόβο, (για το 80% της ιστορίας της ήταν μία υπερδύναμη), και έτσι, αν καταπολεμήσουμε τον φόβο, ο Μπάτσης θα δικαιωθεί, έστω και μετά θάνατον.

Διαβάστε επίσης: Τι αποκομίσαμε από το tedx Larissa, part 1


Εσείς τι αποκομίσατε από τις ομιλίες του TedX Larissa?
Τα σχόλια είναι ανοιχτά αν θέλετε να μας δώσετε την δική σας οπτική.

Μας άρεσε πολύ που κάθε ομιλία είχε κοινές αναφορές με τουλάχιστον μία άλλη ομιλία. Θα ήταν πολύ ωραίο όλοι αυτοί οι ομιλητές να καθόταν στο ίδιο τραπέζι και να είχαν μία συζήτηση, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του.

Απολογούμαστε αλλά δεν παρακολουθήσαμε το πρώτο session και δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη. Ίσως όταν τα βίντεο κυκλοφορήσουν online, να μπορέσουμε να δούμε και τις 3 αυτές ομιλίες. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας αρέσουν και αυτές

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Tedx Larissa!

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Tilemachos S. Angelopoulos, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
H ομάδα των Αγοραλογιών συνάντησε την ομάδα του Δείπνου αγάπης

One thought on “Tι μάθαμε στο TedX Larissa | Sept. 21| Part 2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s