Γιατί την «πατάμε» με ψηλούς μελαχρινούς άντρες?

και γιατί την πατάμε με clickbait τίτλους (σαν αυτόν)?

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το blink του αγαπημένου μου συγγραφέα, του Malcolm Gladwell.

Στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου (με τίτλο «The Warren Harding Error: Why We Fall For Tall, Dark, and Handsome Men») περιγράφεται η ιστορία του Warren Harding. Δείτε μερικές φωτογραφίες του πριν συνεχίσουμε.

Warren G. Harding - Wikipedia
Warren G. Harding | National Portrait Gallery
Warren Harding, The Ladies Man | Presidential History Blog
Warren G. Harding - Facts, Presidency & Death - HISTORY
Warren G. Harding - Wikipedia
Warren G. Harding Was The First Celebrity-Endorsed President - Atlas Obscura

Η ιστορία ξεκινάει το 1899, όταν ο Χάρντινκ ήταν 35 χρονών!

Ο Gladwell αφιερώνει αρκετές σειρές περιγράφοντας τον εξωτερικά, πλέκοντας ένα εγκώμιο για κάποιον που θεωρούταν αρκετά ευπαρουσίαστος, αλλά και επιβλητικά σωματώδης (το παρατσούκλι του ήταν «ο Ρωμαίος»).

Ο συγκεκριμένος έτυχε να βρίσκεται στον δρόμο του Χάρι Ντόχερτι που άνηκε στην επιτροπή που θα επέλεγε το υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής για τους Ρεπουμπλικανούς. Εν ολίγοις, ο Ντόχερτι έπεισε την επιτροπή, πως ο Χάρντινκ έχει το παρουσιαστικό και το λέγειν (αν και όχι την ευφυΐα) για να γίνει κάποια στιγμή, ένας πλανητάρχης.

Το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν η βαθιά μπάσα του φωνή, του επιβλητικό του βλέμμα, και το παράστημα του.

Στην πορεία των χρόνων, μετά από συνέδρια, εκλέγεται ως βουλευτής σε μία πολιτεία, φτάνουμε στο 1920 όπου ο Χάρντινκ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ, και δύο χρόνια αργότερα πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς…..

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν πως ήταν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Γιατί όμως μία ολόκληρη επιτροπή τόσο έμπειρων πολιτευτών, έπεσε τόσο έξω, και δαπάνησε τόσους πόρους για έναν πρόεδρο που αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών?
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ψυχογραφήσουμε κάποιον υποψήφιο συνεργάτη μας?
Γιατί πέφτουμε έξω στην επιλογή κατάλληλου προσωπικού για μία θέση?
Και γιατί οι έρωτες με την πρώτη ματιά συνήθως αποβαίνουν καταστροφικοί?

Η απάντηση δίνεται λίγο αργότερα στο βιβλίο, και σας προτείνουμε να πάτε να το αγοράσετε τώρα! Εν ολίγοις, πολλά πράγματα γίνονται στο υποσυνείδητο μας πριν προλάβουμε καν να τα αντιληφθούμε. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας όσο νομίζουμε. Και στην συνέχεια δένει το παράδειγμα του ΙΑΤ test του Harvard, το οποίο σε λίγα λεπτά, βγάζει συμπεράσματα για εμάς, βασισμένα σε κάποιες ερωτήσεις που μας κάνει. Στην ουσία δείχνει κατά πόσο είστε μεροληπτικοί σε κάποια θέματα. Έχει πολύ πλάκα, και μπορείτε να το δείτε εδώ.

τα IAT tests είναι δωρεάν

Anyaway. Ας συνεχίσουμε

Γιατί μία πρώτη ματιά μπορεί να μας επηρεάσει περισσότερο από μία ολοκληρωμένη έρευνα?

Είναι αποδεκτό πως είμαστε έρμαια των πρώτων εντυπώσεων που σχηματίζουμε για κάτι. (Χρειάζονται μόνο 2.5 δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα δούμε κάτι σε μία βιτρίνα για να αποφασίσουμε αν θέλουμε να το αγοράσουμε). Η πρώτη μας εντύπωση για κάτι η κάποιον, σχηματίζεται από τις εμπειρίες μας και το περιβάλλον μας. Συνεπώς, οι πρώτες εντυπώσεις μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Θύματα των τίτλων και των Content Creators

Σε μία εποχή που μπροστά μας περνάνε τόνοι περιεχομένου σε μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου κι βίντεο, και είναι τόσο εύκολο πλέον όσο ένα scroll, για να επιλέξουμε τι θα δούμε και τι θα απορρίψουμε, οι δημιουργοί περιεχομένου πασχίζουν κάθε μέρα να τραβήξουν την προσοχή μας. Για αυτό, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας άρχισαν να εμφανίζονται άρθρα σας την παρακάτω εικόνα. Και δημιουργήθηκε το clickbait ως τακτική marketing.

Γιατί το Clickbait δουλεύει?

Συνήθως το clickbait είναι παραπλανητικό. Και είναι στην φύση μας να δεχόμαστε την πλάνη, πιο εύκολα από την πραγματικότητα, ίσως γιατί μέσω της πλάνης να ελπίζουμε στην ολοκλήρωση κάποιων ποθητών στόχων. Και για αυτό υπάρχουν τόσοι τρόποι που ξεφεύγουν από την σφαίρα της ηθικής, και δίνουν στον αναγνώστη/θεατή ψευδείς ελπίδες. Κανένας τίτλος δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένος, αν προξενεί συναισθήματα η πυροδοτεί την περιέργεια μας.

Ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει «Το μυστικό του Γιάννη Αντετοκούμπο» ή «3 Τρόπους για να αποκτήσουμε beach body σε έναν μόλις μήνα» ή «τι έγινε πραγματικά στα αποδυτήρια της τάδε ταινίας/ομάδας». Τα συναισθήματα που προκαλούνται, είναι η μοναδικότητα και το περιορισμένο κοινό, δηλαδή ότι αυτή τη πληροφορία δεν την έχουν όλοι, αλλά μόνο εμείς που «εξερευνήσαμε» και ανασκάψαμε αυτό το άρθρο.
Και ναι, καλά υποθέσατε. Σε αυτή τη περίπτωση, το άρθρο αυτό δύσκολα θα γίνει share, άρα το virality του έχει σύντομη διάρκεια.
Ωστόσο αυτό το curiosity gap είναι που μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα, και οι περισσότεροι τίτλοι μας δίνουν την εντύπωση πως θα μάθουμε αν κάνουμε κλικ πάνω τους!

Ειναι το clickbait καλή πρακτική?

Και ναι και όχι. Θα μπορούσε να είναι καλή στρατηγική αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δεν είναι κακό να θέλετε να ενθαρρύνετε κάπως το κοινό σας να κάνει κλικ στο περιεχόμενο σας.

Οποιοδήποτε άρθρο παρέχει μία αξία στον αναγνώστη ή αν χρησιμοποιείται για να μετρήσει κάποιες τάσεις, κινείται μέσα στην σφαίρα της ηθικής. Αν ωστόσο, απλά χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη κίνηση των επισκεπτών, είναι ανήθικο, και είναι ο λόγος που το clickbait έχει αρνητική υπόσταση στο μυαλό των περισσοτέρων.

Με λίγα λόγια.
Τραβήξτε την προσοχή του κοινού σας, αλλά δώστε του κάποια αξία!

Ίσως από τα πρώτα παραδείγματα είναι το παρακάτω εξώφυλλο της εφημερίδας του Πούλιτζερ, στο οποίο θα δείτε πως όλοι οι τίτλοι είχαν κάτι «πιασάρικο» αλλά εν τέλει έδιναν στον αναγνώστη κάτι προς ενημέρωση.

What Is Clickbait - Example of New York World from 1913
every headline is attention-grabbing, emotional, and aimed at hooking a read at first glance.

Πλέον οι πιο συνηθισμένοι τίτλοι για clickbait είναι κάποια blogs ή «πως να» οδηγοί. Μερικά παραδείγματα που μας κατακλύζουν συνεχώς είναι:

  • “Ο απόλυτος οδηγός για_____”
  • “X τρόποι για να _____”
  • “Η λίστα με τα καλύτερα _____ στη Σαντορίνη.”
  • «Αυτά είναι τα πράγματα που ήθελα να ήξερα πριν ___»
  • “Το μυστικό ______ που θα αλλάξει την ζωή σας για πάντα”
  • “Γιατί μας άρεσε _____ και θα αρέσει σε σένα επίσης”
  • “Δεν σας πάει το μυαλό _____ χθες το βράδυ”
2nd clickbait example shows a common item that challenges your curiosity
Και θα συνοδεύονται με κάποιο κείμενο που εμφανίζει συναισθήματα

Έχετε πλέον υπόψιν σας πως πολλές πλατφόρμες έχουν διαφορετικούς κανόνες για το clickbait. Η Google για παράδειγμα περιλαμβάνει στο clickbait όσες διαφημίσεις που:

  • ισχυρίζονται ότι αποκαλύπτουν μυστικά και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες.
  • έχουν στον τίτλο φράσεις όπως «κάνε κλικ για να μάθεις….» ή “δεν θα πιστεύετε…..»
  • περιλαμβάνουν φωτογραφίες από καταστροφέςAds that use altered images or disaster photos.
  • έχουν φωτογραφίες σώματος του τύπου «πριν και μετά».
  • που χρησιμοποιούν αρνητικά γεγονότα για να κινητοποιήσουν τον θεατή.

Παρόμοια πολιτική εφαρμόζει και το Facebook κλπ.

Αν θέλετε να ξεχωρίσετε στα άρθρα σας

Υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειροι οδηγοί με συμβουλές, για να φτιάξετε έναν πετυχημένο τίτλο. Εδώ είναι μερικά κόλπα, για να χρησιμοποιήσετε όμως το clickbait.

  1. Ενεργοποιήστε την ανθρώπινη περιέργεια αλλά μην την εκμεταλλεύεστε. Αποφύγετε τις ανακρίβειες και τα ψέματα 
  2. Τηρήστε τις υποσχέσεις που δίνετε στον τίτλο. Ένα παλιό γνωμικό λέει «Μην τάξεις σε τυφλό το φως του, και στο κοινό ψεύτικες πληροφορίες». Δώστε στο κοινό σας τις πληροφορίες που τους τάξατε.
  3. Αποφύγετε την παραπληροφόρηση. Να είστε ειλικρινείς. Η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο πράγμα που επιζητάτε.
  4. Χρησιμοποιήστε αριθμούς στις επικεφαλίδες σας. Κάντε πιο εύκολο στο κοινό σας το να «σκανάρει» το κείμενο σας.
  5. Μετρήστε! Αν δείτε ότι το clickbait δεν αυξάνει το traffic κλπ, εγκαταλείψτε το.
    (Εμείς θα μετρήσουμε την κίνηση σε αυτό το άρθρο πάντως!)
  6. Τα clicks δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να νομίζετε πως αυτό αποφέρει κέρδος, αλλά αναρωτηθείτε «Γνωρίζετε κάποιον που έβγαλε λεφτά από το clickbait?». Εμείς δεν γνωρίζουμε κανέναν.

Το Clickbait θα προσελκύσει το λάθος κοινό

Συνήθως οι ευφάνταστοι τίτλοι προσελκύουν νέο κοινό. Άτομα που δεν σας ξέρουν, και σας βλέπουν για πρώτη φορά. «Σκιαγραφήστε» τους εκ των προτέρων, και μην απευθύνεστε σε όλους.
Φανταστείτε να έχετε ένα κατάστημα που πουλάει νυφικά, και να μπαίνουν συνεχώς πελάτες που αναζητούν το μαγιό που φόρεσε φέτος ένα top model. Το brand σας θα υποστεί ζημιά, θα αποθαρρυνθείτε και στο τέλος θα μπούνε άσχημες σκέψεις στο μυαλό σας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως το product placement «μιλάει» στο υποσυνείδητο


Μην το κάνετε συχνά

Πολύ πιθανό, το κοινό σας να απογοητευτεί από την συνεχή επιδίωξη σας να παραπλανήσετε και να προσελκύσετε νέους πελάτες. Σίγουρα έχετε απογοητευτεί και σεις από κάποιο τέτοιο brand (δικαιολογημένα η και όχι).

1st clickbait example shows a shocking image with a call to action

Το Clickbait γερνάει

Ναι, η ανθρώπινη περιέργεια δεν θα εκλείψει ποτέ, και είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος μας πηγαίνει μπροστά. Αλλά οι χρήστες του ίντερνετ έχουν εξοικειωθεί, και έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί και σκεπτικοί. Οι τίτλοι που κάποτε θεωρούταν πετυχημένοι, το 2021 θεωρούνται παρωχημένοι.

Ωστόσο, συνεχώς θα μας εκπλήσσουν ευχάριστα, κάποιοι δημιουργοί περιεχομένου με τους έξυπνους (και ηθικούς) τρόπους που βρίσκουν για να ξεχωρίσουν. Αν έχετε κάποια τέτοια πετυχημένα παραδείγματα, στείλτε μας!