Zombie Apocalypse as a marketing tool

Πως να ενημερώσετε τον κόσμο ώστε να προφυλαχθεί από καταστροφές.

Το άρθρο είναι χιουμοριστικό (μπορεί και όχι).
Αφορμή αποτέλεσε το άρθρο «Preparedness 101: Zombie Apocalypse» που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2011 από τον Χειρούργο  Ali Khan, Στρατηγό και επικεφαλής του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου Επιδημιών.

Τον τελευταίο χρόνο με όλα όσα έχουν δει τα μάτια μας, δεν θα φάνταζε καθόλου απίθανο οποιοδήποτε σενάριο ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Πολλοί έχουν πει ην φράση «τι απομένει τώρα? Εισβολή εξωγήινων? Τσουνάμι? Πτώση μετεωρίτη?»

Και όμως, πολλοί μπορεί να θεωρούν χιουμοριστικές αυτές τις ακραίες εκδοχές, αλλά υπάρχει ένας συγγραφέας, των οποίων τα βιβλία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίγραφα, και οι ταινίες τους έχουν προβληθεί σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, ο οποίος τις λαμβάνει αρκετά σοβαρά. Αναφερόμαστε στον δημιουργό Max Brooks (δημιουργός της ταινίας και των παιχνιδιών World War Z, και συγγραφέας του βιβλίου Zombie Apocalypse Survival Guide).

Ο συγκεκριμένος έχει θεωρεί στιβαρή την θεωρία μίας Αποκάλυψης Ζόμπι! Ναι, ναι καλά διαβάσατε!! Πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί μία πανδημία που θα μετατρέπει τους ανθρώπους σε άβουλα και αιμοδιψή όντα. Είχε δημιουργήσει μάλιστα και έναν οδηγό για την προστασία μας, για αυτή την περίπτωση. Αν την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο, συμβαίνει μία zombie apocalypse, τότε τρέξτε να αγοράσετε και να διαβάσετε το βιβλίο του! Αν δεν προλαβαίνετε, δείτε εν συντομία το παρακάτω βίντεο στο οποίο ο Brooks δίνει συμβουλές για να θωρακιστεί ένα σπίτι/γραφείο, με μικρές και εύκολες προληπτικές παρεμβάσεις (υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία εδώ).

Πως να θωρακίσετε το γραφείο σας από μία επιδρομή ζόμπι

Γελάτε ε ? Και μείς…..!

Τώρα που το ξαναείδαμε, δεν μοιάζει τελικά και τόσο σοβαρό, αλλά μας φάνηκε περισσότερο σαρκαστικό. Είναι τελικά μία πανδημία ζόμπι πιθανή, και αν ναι, πόσο απειλητική είναι? Και αν δεν ισχύει, τι έχει να πει ο ψυχίατρος του Harvard, Steven Schlozman ο οποίος έγραψε ένα (υποθετικό) ιατρικό paper πάνω στα ζόμπι, (το οποίο παρουσίασε στο Night of the Living Dead) και ορίζει τα ζόμπι ως όντα που πάσχουν από το σύνδρομο «Ataxic Neurodegenerative Satiety Deficiency», προκαλούμενο από κάποιον εξωτερικό παράγοντα? Ας δούμε και το βίντεο του Mikeus, το οποίο αναλύει με επιστημονικούς ισχυρισμούς το σενάριο αυτό…..

Οκ, το παραδεχόμαστε… Μία αποκάλυψη (ανθρώπων) ζόμπι τελικά, μάλλον είναι εφικτή μόνο σε ταινίες, σειρές και παιχνίδια. Και η υπερβολική διάδοση τέτοιου είδους ταινιών (λόγω ότι τα ζόμπι είναι εύκολα θύματα για την πολιτική ορθότητα) έχουν φέρει πολύ κόσμο να πιστεύει στην υψηλή πιθανότητα αυτού του μετ-αποκαλυπτικού σεναρίου.

Αλλά ακόμα και ισχνή η πιθανότητα αυτή, δεν θα προτιμούσαμε να είμαστε ασφαλείς σε αυτή τη περίπτωση? Εμείς που έχουμε παίξει ατελείωτες ώρες State of Decay, Day Z και Dying Light, και έχουμε δει και τους 10 κύκλους του Walking Dead, είμαστε εδώ να σας προετοιμάσουμε επαρκώς!

«Προλαμβάνειν βέλτιον του καταστέλλειν»

Συνεπώς, πως προλαμβάνουμε μίας τέτοιας καταστροφής?
Πρώτον, είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σπίτι μία τσάντα έκτακτης ανάγκης. Βάλτε σε αυτή κάποια ξηρά τροφή, φακούς, μπαταρίες, εμφιαλωμένο νερό, και άλλες προμήθειες που μπορεί να χρειαστείτε τις πρώτες μέρες εκτός του σπιτιού σας. Έπειτα, πρέπει να βρείτε μία ασφαλή ζώνη (Zombie Free Zone, αντιπλημμυρική ζώνη, αντιπυρική ζώνη, η οτιδήποτε άλλο απειλεί την ασφάλεια σας), το οποίο θα σας γλιτώσει κάποιο χρόνο μέχρι να αποκατασταθούν τυχόν χαλασμένα δίκτυα (νερού, ρεύματος, τηλεπικοινωνιών), η μέχρι να βρείτε κάποιο καλύτερα οργανωμένο καταφύγιο. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες απαραίτητες προμήθειες που θα σας επιτρέψουν να μετακινηθείτε μακριά από τα ζόμπι, και ιδιαίτερα γρήγορα μιας και δεν έχουν υπερβολικό βάρος. Δεν το λέμε εμείς. Τα βρήκαμε στη σελίδα CDC Emergency page.

  • Νερό (1 λίτρο την ημέρα/άτομο)
  • Φαγητό (συγκεντρώστε κονσέρβες, και βεβαιωθείτε ότι οι ημερομηνίες λήξης, είναι μακρινές)
  • Φάρμακα (γενικότερα, αλλά και ειδικότερα αν κάποιο μέλος της οικογένειας πρέπει αν τα έχει κοντά του)
  • Εργαλεία (Ελβετικός σουγιάς, κολλητική ταινία, ραδιόφωνο με μπαταρίες. φακό με δυναμό)
  • Αποστειρωτικά (γαζες, οινόπνευμα, μετσέτες, μπαντάνα)
  • Ρουχισμό (μία «αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα, και ίσως κάποια σεντόνια)
  • Σημαντικά έγγραφα (αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων αλλά και βιβλιαρίων υγείας και τράπεζας)
  • Πρώτες βοήθειες ( Αν βρίσκεστε σε ιατρική ανάγκη, μην σταματήσετε να φωνάζετε «γιατρός γιατρός». Καλό είναι να μην σας πιάσουν τα ζόμπι, αλλά αν αυτό γίνει μπορίτε να βρείτε εδώ κάποιες συμβουλές πρώτων βοηθειών)

Family Emergency Plan

Επόμενο πολύ σημαντικό είναι να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αν αρχίσουν να εμφανίζονται ζόμπι, θα επικρατήσει πανικός, και πιθανώς οι τηλεπικοινωνίες θα «πέσουν». Συννενοειθείτε με την οικογένεια σας για το ασφαλές σημείο συνάντησης σας. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι εκτός από ζόμπι. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει πιθανότητα πλημμύρας, σε άλλες η πιθανότητα σεισμού και σε άλλες η πιθανότητα πυρκαγιάς. Το σημείο συνάντησης ίσως πρέπει να αλλάζει ανάλογα τις περιστάσεις.

Έχετε υπόψιν σας πως οι δρόμοι πιθανώς θα μποτιλιαριστούν πολύ γρήγορα μετά την εμφάνιση του πρώτου ζόμπι. Μην ξεχνάτε όμως να αφήνετε χώρο για την Λεωφόρο έκτακτης ανάγκης. Αφήστε περιθώριο να περάσει όχημα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρο η ακόμα και του Στρατού (ξέρετε, αυτά τα φαρδιά που έχουν μέσα πολυβόλα για να πυροβολούν τις ορδές των ζόμπι).

Φτιάξτε επίσης μία λίστα με τα νούμερα που πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (πυροσβεστική, αστυνομία η το τοπικό σώμα αντιμετώπισης ζόμπι!).

Ναι. Το είπαμε. Σώμα Αντιμετώπισης των Ζόμπι! Στην Αμερική δημιουργήθηκε το CDC Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την πρόληψη των συνεπειών που θα είχε μία πανδημία ζόμπι! (Πουλάνε μάλιστα και μπλουζάκια!).
Ας ελπίζουμε πως θα ανοίξουν σύντομα και στην Ελλάδα τέτοιοι οργανισμοί!

Αν δεν μας δεν μας πιστεύετε μπορείτε να δείτε πληροφορίες στου παρακάτω συνδέσμους http://emergency.cdc.gov/cdc/orgs_progs.asp, http://emergency.cdc.gov/

Αν αρχίσουν να κατακλύζονται οι δρόμοι από ζόμπι, οι μονάδες πολιτικής προστασίας, θα επέμβουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται, παρέχοντας υποστήριξη όπως συμβουλές, εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις, διαχείριση και περίθαλψη ασθενών, ιχνηλάτηση, και περιορισμό μετάδοσης ώστε να μην υπάρχουν και άλλα αιμοδιψή τέρατα) περιλαμβάνοντας πιθανή απομόνωση και καραντίνα…..

Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί μία θεραπεία για τα ζόμπι, και αυτή προϋποθέτει να ανιχνευθεί η αιτία της μόλυνσης, η πηγή της και ο τρόπος/ταχύτητα μετάδοσης, πως να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, και άλλα πολλά.

Οκ. Ας σοβαρευτούμε.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εκμεταλλευτείς μία τάση της Pop κουλτούρας, για να ενημερώσεις για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές ή για τον περιορισμό μίας επιδημίας?

Έτσι και το Αμερικάνικο Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών, χρησιμοποιεί τα Zombies ως «δούρειο ίππο», για να τραβήξει το ενδιαφέρον των νεότερων. Ο ειδικός στις επιδημιολογικές κρίσεις, και πρόεδρος του κέντρου, έγραψε αυτό το άρθρο και εκτόξευσε το awareness στα ύψη!

Το άρθρο είναι χιουμοριστικό!
Αφορμή αποτέλεσε ο πρόσφατος σεισμός τον Μάρτιο του 2021 (που η ομάδα του Agoralogies τον βίωσε στην Λάρισα) αλλά και το άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2011 από τον Χειρούργο  Ali Khan, Στρατηγό και επικεφαλής του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου Επιδημιών.