Τι κάνει ο CEO σε μια εταιρεία;

Εκτός από τη δημοσιότητα, τα ακριβά σπίτια και αυτοκίνητα….

Ποιος  είναι  ο Chief Executive Officer; (CEO)

Ο  Chief Executive Officer (CEO) είναι το ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε μια εταιρεία και οι αρμοδιότητές του/της περιλαμβάνουν: μεγάλες αποφάσεις της εταιρείας, διοίκηση των εργασιών και  πόρων, την επικοινωνία μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και των διαδικασιών της εταιρίας, ενώ παράλληλα είναι το δημόσιο πρόσωπο μιας εταιρείας. Ο/Η  CEO εκλέγεται από το ΔΣ και τους συμμετόχους.

Ο ρόλος  του/της  CEO  διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, την κουλτούρα της και την εταιρική δομή.

Σε μεγάλες εταιρείες,  οι  CEO  συνήθως ασχολούνται μόνο με πολύ υψηλού επιπέδου στρατηγικές αποφάσεις και αυτές που επηρεάζουν τη γενική της ανάπτυξη.
Σε μικρές εταιρείες, οι  CEO συνήθως εμπλέκονται πιο πολύ στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι  CEO  θέτουν τον τόνο, το όραμα και ενίοτε την κουλτούρα της εταιρείας τους. Λόγω της συχνής ενασχόλησής τους με το κοινό, κάποιες φορές οι  CEO των τεράστιων εταιρειών γίνονται διάσημοι.

Τρανά παραδείγματα ο  ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg  και ο ιδρυτής της Apple, Steve  Jobs.

Ειδικά για τον Steve  Jobs έχουν φτιαχτεί και ταινίες για τη ζωή του και την εξέλιξη της εταιρίας  υπό την ηγεσία του. (*Εντάξει, και ο Ζουκ έχει ταινία το ‘’the social network’’ για τη δημιουργία του Facebook)

Τι  σημαίνει  η αλλαγή  CEO  σε μια εταιρεία;

Όταν έρχεται  νέος/α  CEO  να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας, μπορεί η τιμή της μετοχής  της εταιρίας να αλλάξει για διάφορους  λόγους. (Δεν είναι απόλυτο όμως)

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Γενικά η αλλαγή  CEO  έχει  περισσότερες επιπτώσεις  από οφέλη. Ειδικά αν δεν ήταν σχεδιασμένη, π.χ.: η  τιμή της μετοχής  να ανέβει  ή να πέσει σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς για την ικανότητα του/της νέου/ας  CEO  να  ηγηθεί  αποτελεσματικά  στην εταιρεία, ή μπορεί να αλλάξει  η στρατηγική της εταιρίας  προς το χειρότερο.

Ας  μην ξεχνάμε ότι όπως είπαμε παραπάνω, εκτός από τα λούσα, έχει πολλή ευθύνη ο ρόλος αυτός. Όλοι κοιτούν τη δημοσιότητα, την ‘’καλή ζωή’’ και το κύρος που έχει ο τίτλος  της θέσης αυτής.

Δεν τους αδικώ.
Και εγώ αυτό έβλεπα.
Μέχρι που δοκίμασα να τρέξω δική μου startup.

Υπάρχουν πολλά που γίνονται πίσω από τις σκηνές  μιας εταιρείας και τα οποία δεν βλέπει ο περισσότερος κόσμος. Οι θυσίες που πρέπει να κάνει  ο επιχειρηματίας, τα λάθη που πρέπει να αποφύγει, το ρίσκο που αναλαμβάνει από τη στιγμή που ξεκινά κάτι δικό του από το 0, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Υπάρχουν και οι ωραίες και φοβερές στιγμές που όλοι βλέπουμε. Από μία ερώτηση όμως κρίνεται  το αν μπορείς να επιχειρήσεις και εσύ:

Είσαι διατεθειμένος/η   να πληρώσεις το τίμημα της επιχειρηματικότητας;

Της Καλλιρρόης Βολονάκη

One thought on “Τι κάνει ο CEO σε μια εταιρεία;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.