GameStop-Μία εβδομάδα μετά. Γιατί η άνοδος της, αποτελεί Ιστορικό Γεγονός? | Μία ψύχραιμη ματιά

Άλλη μία ιστορία «Δαβίδ και Γολιάθ»

Fact1. Ζούμε σε μία εποχή, που τα retail games αρχίζουν και έχουν λιγότερη ζήτηση. Παραδείγματα αυτής της τάσης είναι και οι εκδόσεις των νέων κόνσολών της Sony, και της Microsoft (αλλά παλαιότερα με digital only εκδόσεις κόνσολών της microsoft και της nintendo). Συνεπώς, εταιρείες που βασίζουν το business model τους σε πωλήσεις φυσικών αντιτύπων έχουν υποστεί ζημιά (και αναγκάζονται να αλλάξουν/προσαρμοστούν).

Fact2.1 Μοιάζει με την κατάσταση που βίωσαν την τελευταία δεκαετία μεγάλες αλυσίδες ενοικίασης και πώλησης ταινιών σε dvd, αφού όλη αυτή η αγορά μεταφέρθηκε σε ψηφιακά καταστήματα και πλατφόρμες ψυχαγωγίας (netflix, disney+, apple tv, amazon prime, hulu κλπ). Μία τέτοια εταιρεία είναι και η Gamestock.

Fact2.2 To Xbox Live Gold έχει 100 εκατ. active users, και το Xbox GamePass έχει 18 εκατομμύρια users (κερδίζει 1 εκατομμύριο νέους συνδρομητές κάθε μήνα). To Netflix έχει 200 εκατ. συνδρομητές. Σκοπός πολλών εταιρειών που παράγουν περιεχόμενο, είναι να μεταναστεύσουν οι users σε ψηφιακές βιβλιοθήκες (μειώνοντας το κόστος).

Fact3.1 Πολύς κόσμος που ασχολούταν με τον τζόγο σε αθλήματα. Λόγω καραντίνας, πολλοί από αυτούς, μεταφέρθηκαν στο χρηματιστήριο, για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη για «πονταρίσματα». Σε αντίθεση με τον αθλητισμό, το πλήθος όσων ποντάρουν μπορούν στην ουσία να αλλάξουν το αποτέλεσμα, όταν το πλήθος αυτών είναι αρκετά μεγάλο (εκατοντάδες εκατομμύρια).

Fact3.2 Πολλοί από τους προηγούμενους, «ζούνε» σε forum ανταλλαγής απόψεων, κυρίως γιατί αναζητούν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να ποντάρουν επιτυχώς.

(πχ. ένας ποδοσφαιριστής μάλωσε με τους συμπαίκτες του και το κλίμα στα αποδυτήρια δεν είναι καλό, άρα η ομάδα δεν είναι δεμένη, και ο παίχτης θα πάρει περισσότερες προσπάθειες αυξάνοντας την πιθανότητα να βάλει γκολ, ή ένας προπονητής μίας ομάδας μπάσκετ θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιο του, και θα προσπαθήσει να κερδίσει το επόμενο παιχνίδι πάση θυσία, ακόμα και αν τραυματιστεί κάποιος παίχτης από κόπωση, ή η συγκεκριμένη ομάδα όταν πάιζει νύχτα με βροχή, εκτός έδρας έχει 15% περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει κ.ο.κ.).

Ένα από αυτά τα forum είναι το Reddit. Είναι ένα τρανό παράδειγμα της ισχύς των ηλεκτρονικών κοινοτήτων που δημιουργούνται είτε για πλάκα, είτε για σκοπούς κοινής ωφέλειας.

Fact4. Ένα Fund, προσπάθησε το 2017 να αγοράσει πολλές μετοχές της Tesla, και να τις πουλήσει με τέτοια αξία ώστε να κερδίσει εις βάρος της ίδιας της Tesla, μειώνοντας την αξία της. Ο ιδιοκτήτης της Tesla, τάχθηκε δημόσια εναντίον τους, και κατάφερε με την δημόσια ισχύ και την επιρροή που έχει προς τους επενδυτές του, να κρατήσει όρθια την εταιρεία και να μην υποστεί (μεγάλη) ζημιά.

Μπορεί να είναι στιγμιότυπο οθόνης κείμενο που λέει "Elon Musk Musk @elonmusk Here come the shorty apologists Give them no respect Get Shorty 10:39 PM 28 Jan 21 Twitter for iPhone" από το Twitter

Fact5. Το ίδιο fund (Melbourne Capital), προσπάθησε να αγοράσει μετοχές της Gamestop και να τις «σορτάρει», όπως και με την Tesla, αλλά και όπως χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις ανά τον κόσμο. Το παραπάνω θεωρείται φυσιολογικό και καθημερινό, αν και το έκαναν λίγο πιο επιθετικά.

Fact6. O Δισεκατομμυριούχος επενδυτής LEon Cooperman, προειδοποίησε τους μικρομετόχους που αυτό-οργανώθηκαν στο Reddit και αγόραζαν τη μετοχή, ότι αν δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία είναι βέβαιο πώς θα χάσουν χρήματα.

Πολλά από τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε ακόμα πιο επεξηγηματικά και στο βίντεο του Chris Tsounis, στο κανάλι του Mikeius. Μάθαμε πως μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα αν πέσει μία μετοχή!

…και φτάνουμε στην προηγούμενη εβδομάδα.

Η GameStop κατέγραψε ένα πρωτοφανές ράλι 400% καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μικροεπενδυτών που χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα όπως το Reddit για να συζητούν και να συντονίζουν τις επενδύσεις τους. Συνολικά τον Ιανουάριο ο τίτλος της εταιρείας εκτοξεύτηκε κατά 1.600%!!!! καθώς ορδές επενδυτών έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές.

Εικόνα

Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τον «θυμό» μεγάλης ομάδας μικροεπενδυτών (retail investors-επενδυτών λιανικής) για τον μεγάλο αριθμό ανοιχτών πωλήσεων (open interest) και η προφανής άγνοια τους περί του τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι «μετοχές που έχουν εκδοθεί» (shares issued) και «μετοχές σε κυκλοφορία» (shares floating), προκάλεσε το ξέφρενο ράλλυ της μετοχής της GameStop. 

Από το άρθρο του Πέτρου Λάζου στο Capital.gr

Το περιστατικό θα είχε απασχολήσει ελάχιστα την επενδυτική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν η κίνηση των μικροεπενδυτών δεν συνδυαζόταν από συντονισμό δράσης, μέσω κοινωνικών δικτύων (κυρίως της πλατφόρμας μηνυμάτων reddit). Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αγορές είδαν μια μαζική κίνηση μικροεπενδυτών, η οποία δεν οφειλόταν είτε σε κάποια μεμονωμένη ή  σε μια σειρά ειδήσεων, είτε «καλοδουλεμένες» φήμες που κυκλοφόρησε κάποια ομάδα «καρχαριών», σε μία συντονισμένη προσπάθεια για χειραγώγηση και «ξεφόρτωμα» στην «μαρίδα»!

GameStop και άλλα πανηγύρια…

Ωστόσο, μία βδομάδα μετά, όπως λέει και στο βίντεο, όντως η μετοχή της Gamestop, συνεχίζει να βυθίζεται…..

Η GameStop έχει πλέον χάσει πάνω από το 80% των κερδών που τροφοδοτήθηκαν από την επίθεση των μικροεπενδυτών του Reddit στους short sellers. Παρά τις ραγδαίες απώλειες η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει 377% από την αρχή του έτους. Η μετοχή βρέθηκε να συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον από ομάδες επενδυτών που χρησιμοποιούν το Reddit για να επιτεθούν σε funds που πραγματοποιούν ανοικτές πωλήσεις (short sellers), κατρακύλησε 60% την Τρίτη και πλέον έχει διαγράψει πάνω από 27 δισ. δολ. από την αξία της στην αμερικανική αγορά μετά το ιστορικό υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

Τι μας διδάσκει το περιστατικό της μετοχής?

  • Η δύναμη της ομάδας είναι πολλαπλάσια από το άθροισμα των δυνάμεων του κάθε ατόμου.
  • Ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις, μία ομάδα μπορεί να χάσει τον δρόμο της αν δεν έχει έναν καλό ηγέτη
  • Δεν έχει σημασία αν έχεις κεφάλαιο. Πρέπει να διαθέτεις και εμπειρία.
  • Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις παγκόσμιες αγορές. Αυτές οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν σύντομα, και μάλλον θα συμπαρασέρνουν πολλούς κλάδους.
  • Σε κάθε κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες, αλλά και νέοι ρυθμιστικοί κανόνες.
  • Οι αγορές είναι πολύπλοκοι μηχανισμοί προεξόφλησης των  γεγονότων και των οικονομικών συνεπειών τους. Μην προσπαθήσετε να κάνετε επάγγελμα την διαχείριση ρίσκου, χωρίς πρώτα να καταρτιστείτε πάνω σε αυτό.

Ως πηγή, χρησιμοποιήθηκε και το βίντεο του PCsteps.gr («Gamestop Μετοχές, r/Wallstreetbets, και Χρεοκοπημένοι Δισεκατομμυριούχοι ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ!»).

Aς δούμε επίσης και μερικά memes αλλά και print screens.

Υπήρχε και ο αντίλογος στα tweets του Musk
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Justin McDaniel @JUSTINtime4aLAF Rich People: wHy dOn'T tHe pOoR jUsT iNvEsT tHer mOnEy Poor People: Ok. Rich People:... Rich People: wait stop 8:57 AM Jan 28, 2021 Twitter Web App 1.9K Retweets 26 Quote Tweets 5.8K ikes"
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Εικόνα

https://twitter.com/i/status/1354891673608679424

Εικόνα

Στείλτε μας και τα δικά σας memes. Τέλος, προτείνετε μας ταινίες που θα μπορούσε να μας μάθουν περισσότερα πράγματα για τα παραπάνω. Εμείς παραθέτουμε μερικές εδώ:

Από τον Γιάννη Γιαλαμά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s