3 Χρυσοί κανόνες για διαφημίσεις που πουλάνε κάθε φορά

Ή  Πώς να ανεβείς στη κορυφή πιο γρήγορα από τον ανταγωνισμό

Το  πρόβλημα

    Κάθε  φορά  που  δημιουργείς μια διαφήμιση,  εκτός από τον σχεδιασμό  των γραφιστικών,  γράφεις  και  ένα κείμενο  που  συμπληρώνει  τις εικόνες ή  video.     Όμως  βλέπεις  στα  analytics  σου  ότι  η διαφήμιση  που ανέβασες πριν μέρες έχει  χαμηλά νούμερα  θεατών, κλικ  και πωλήσεων. Αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά.

Τι  ξεχωρίζει  άραγε  το  αποτελεσματικό copywriting   που  φέρνει  αποτελέσματα  από το μη αποτελεσματικό;

Οι  3  χρυσοί  κανόνες 

   Το  αποτελεσματικό copywriting  σύμφωνα με τον  Steve Harrington, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς του copywriting  παγκοσμίως,  έχει  3  χρυσούς  κανόνες:

  • Τραβάει τη προσοχή των αναγνωστών.
  • Τους κάνει να αλληλεπιδράσουν με αυτό.
  • Τους  κάνει να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ.

Ο  αναγνώστης- κοινό

    Αν  γράφεις   marketing  copy, σκέψου λίγο τον αναγνώστη σου.  Κάθε μέρα  ο  μέσος άνθρωπος  βομβαρδίζεται με εκατοντάδες ή χιλιάδες διαφημίσεις, είτε στο  email  του, είτε αλλού.

    Σύμφωνα με τον  Bob Hoffman, έναν από τους καλύτερους  bloggers  της βιομηχανίας του  marketing,  το  μέσο ποσοστό κλικ στις  banner ads  είναι 8 στις 10.000 και η αλληλεπίδραση των καταναλωτών με τα posts στο   Twitter  είναι 3 στα 10.000.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι αναγνώστες  έχουν έναν αμυντικό μηχανισμό που τους προστατεύει από τον ασταμάτητο βομβαρδισμό διαφημίσεων. Ωστόσο, μπορείς να ξεπεράσεις τον μηχανισμό αυτό.

  Πώς  ξεπερνάς την άμυνα του κοινού

  Στο  πρώτο στάδιο που θέλεις να τραβήξεις τη προσοχή των αναγνωστών σου,  σκέψου ότι  εκείνοι σκανάρουν γρήγορα  το κείμενο  γιατί υποσυνείδητα υπολογίζουν α) το ρίσκο ή την ανταμοιβή του να χάσουν τον χρόνο τους  και
β) να βρουν κάτι ενδιαφέρον ή χρήσιμο.

   Αν  γράφεις για ένα  website, δεν σε κρίνουν  μόνο οι αναγνώστες για το κείμενό σου, αλλά και η  Google. Αν δουν ότι το κείμενό σου είναι δυσνόητο ή βαρετό, θα σε τιμωρήσουν με  πτώση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης  και θα έχεις μείωση του κοινού (traffic).

   Ακόμη και αν τους τράβηξες την προσοχή στην αρχή του κειμένου, δεν πρέπει να επαναπαύεσαι, γιατί σε δευτερόλεπτα μπορεί να βαρεθούν και να ψάξουν να δουν κάτι πιο ενδιαφέρον ή να μην διαβάσουν τίποτα άλλο. Αφού το πετύχεις αυτό, προχωράς στο 2ο στάδιο της αλληλεπίδρασης (engagement).

Τι  κάνει  μια  ιστορία να είναι φαινόμενο-ρεκόρ?

Για να αλληλεπιδράσουν οι αναγνώστες με το κείμενό σου, πρέπει να  γίνει το εξής:

Να δουν τον εαυτό τους σε αυτό που έγραψες.

    Ο λόγος που  κάποια βιβλία όπως  του  Stephen  King   και  της   J.K.Rowling (Harry Potter)  έχουν πουλήσει  εκατομμύρια  αντίτυπα  σε όλο τον κόσμο  είναι  ακριβώς αυτό. Οι  αναγνώστες  είδαν  κάποια στιγμή  στις ιστορίες  αυτές  τον εαυτό τους.

   Τέλος, το τρίτο στάδιο που αναφέραμε  είναι  να  τους  κάνεις  να κάνουν αυτό που θέλεις να κάνεις.    Αυτό  είναι ίσως το πιο δύσκολο – αλλά και πιο  ενδιαφέρον κομμάτι- του  copywriting.

Για να το πετύχεις πρέπει να ξέρεις κανόνες  πειθούς  που  οδηγούν σε πωλήσεις. Αυτό  είναι ένα  άλλο μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του, που δεν αρκεί να αναλύσω σε ένα άρθρο.

 Συμπέρασμα

   Συμπερασματικά, πριν  γράψεις  κάποιο διαφημιστικό κείμενο για την εταιρία σου να θυμάσαι αυτά  τα  3  σημαντικά στοιχεία και θα δεις πόσο γρήγορα  θα  αλλάξουν  οι διαφημίσεις  σου προς το καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

Από την Καλλιρόη Βολλονάκη

One thought on “3 Χρυσοί κανόνες για διαφημίσεις που πουλάνε κάθε φορά

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.