Περισσότεροι Followers = περισσότερες πωλήσεις! Μύθος ή αλήθεια;

”Αν έχω πολλούς ακόλουθους στα Social Media της επιχείρησης μου, θα έχω διαρκώς πολλές πωλήσεις. Σωστά; “

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις / εικασίες, που κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα είναι η παραπάνω

Η απάντηση;

Όχι πάντα!

Ας τα πάρουμε λοιπόν, όλα από την αρχή.
Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι τα Social Media, πως λειτουργούν και πως μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Ναι καλά διάβασες!

Ο κόσμος των Social Media είναι δυναμικός. Μεταβάλλεται διαρκώς, ενημερώνεται, εξελίσσεται.

Αν κάτι ίσχυε στα Social Media το 2020, δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ισχύει και το 2021. Οι αλγόριθμοι αλλάζουν καθημερινά και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που συλλέγουν.

Τα νέα δεδομένα μπορεί να έχουν να κάνουν με την καταναλωτική συμπεριφορά, το attention span των χρηστών αλλά και με νέους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που αναγκάζουν τα κοινωνικά δίκτυα να ενημερώνονται και να μεταβάλλονται.

Αυτά βέβαια με τη σειρά τους, επηρεάζουν και τις δικές μας σελίδες αλλά και τις διαδικτυακές πωλήσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις. Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Το 2012, αν είχες 10.000 ακόλουθους και έκανες μια νέα δημοσίευση, μπορεί αυτή τη δημοσίευση να την έβλεπαν οι περισσότεροι από αυτούς τους 10.000 ακόλουθους, αλλά και φίλοι αυτών που έκαναν Like & σχόλιο σε αυτή. Οπότε ναι, αν το 2012 είχες “πολλούς ακόλουθους” και ήξερες πως να διαχειριστείς σωστά τις σελίδες σου, τότε πιθανόν αυτό να είχε μια ανταπόκριση και στις πωλήσεις της σελίδας σου.

Σήμερα, το 2021, το Facebook αναφέρει πως ο μέσος όρος της οργανικής απήχησης των δημοσιεύσεων στις σελίδες στο Facebook, είναι κοντά στο 2%. Δηλαδή, αν για παράδειγμα έχεις 100.000 ακόλουθους, τότε μόνο οι 2.000 θα βλέπουν σταθερά τις δημοσιεύσεις σου. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο και δεν ισχύει για όλες τις σελίδες, αλλά είναι ο μέσος όρος που έχει ανακοινώσει το ίδιο το Facebook.

Οπότε, όπως βλέπουμε, πλέον οι Followers δεν έχουν την αξία που είχαν παλαιότερα.

Και αν δεν σε έχω πείσει ακόμα, δες το αλλιώς.
Εσύ θυμάσαι πόσες δεκάδες ή και εκατοντάδες σελίδες ακολουθείς στο Facebook;
Βλέπεις ακόμα το περιεχόμενο από όλες αυτές τις σελίδες, κάθε φορά;

Προφανώς και όχι!
Και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί ο αλγόριθμος του Facebook.

Το Instagram από την άλλη, είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση (ακόμα), αν και αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ρίχνει την οργανική του απήχηση. Το μέλλον μόνο μπορεί να δείξει αν θα “καταλήξει” και αυτό στην ίδια μοίρα με το Facebook. Τα πιο δυνατά κοινωνικά δίκτυα αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την οργανική απήχηση είναι το LinkedIn και φυσικά το TikTok, με το οποίο έχει γίνει ένας μεγάλος πανικός το τελευταίο διάστημα.

1000 followers

Οπότε, όπως βλέπουμε, δεν είναι απαραίτητο πως ένας μεγάλος αριθμός ακολούθων, να οδηγεί πάντα και σε πολλές πωλήσεις. Δεν είναι ο κανόνας.

Ας δούμε αν αξίζει σήμερα, να επενδύουμε σε απόκτηση νέων Followers και αν ναι, πως θα έπρεπε να το κάνουμε σωστά.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι επιχειρηματίες για τις σελίδες τους, είναι να επιμένουν στην αύξηση των Followers με κάθε κόστος (συνεχόμενους διαγωνισμούς, διαφημίσεις, συνεργασίες με κάθε τύπου Influencers κτλ).

Η επιτυχία στα Social Media, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τους ακόλουθους της σελίδας. Θα πρέπει πολλά ξεχωριστά κομμάτια να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους, μέσα από μια σωστά δομημένη στρατηγική, η οποία εν τέλει, θα φέρει αύξηση πωλήσεων σε μια επιχείρηση.

Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε σε μερικά σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα μας.

Ερώτημα 1ο:
Πόσο καλά στοχευμένοι είναι οι ακόλουθοι της σελίδας μας;

Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας είναι οι διαγωνισμοί με σκοπό την αύξηση ακολούθων. Πρωτού το αναλύσουμε όμως, ας κάνουμε μια σημαντική αναφορά για τους διαγωνισμούς.
Αυτό που ίσως δε γνώριζες, είναι πως εδώ και πολύ καιρό, το ίδιο το Facebook έχει απαγορεύσει τη δημιουργία διαγωνισμών με σκοπό την αύξηση των ακολούθων σε μια σελίδα και αυτό αναφέρεται στην Πολιτική του.
Βέβαια θα μου πεις, όλοι το κάνουν. Ναι, αλλά παίζουν με την τύχη τους και αν κάποιος κάνει αναφορά για αυτή την πρακτική, θα μπορούσε ακόμα να κλείσει και η σελίδα του (έχει συμβεί).

giveaway

Βέβαια, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το πιο πιθανό penalty είναι να σβήσουν τη δημοσίευση με το διαγωνισμό, επειδή παραβιάζει τους όρους και όχι να κλείσει η σελίδα. Επίσημα, τα κοινωνικά δίκτυα το απαγορεύουν, χωρίς όμως να κυνηγάνε στην πράξη τις σελίδες που το κάνουν. Οπότε, θα λέγαμε πως, ακόμη τουλάχιστον, είμαστε σε μια grey area όσον αφορά το “ακολούθησε με και λάβε μέρος στο διαγωνισμό”.

Συνεχίζοντας λοιπόν, με τους λανθασμένα στοχευμένους ακόλουθους πάμε να δούμε ένα παράδειγμα:

Εταιρεία που πουλάει καφέδες σε μια συγκεκριμένη πόλη και περιοχή, κάνει διαγωνισμό και αντί να δώσει δωροκάρτες για καφέ / brunch κτλ στους κατοίκους της περιοχής της, κάνει διαγωνισμό ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς γεωγραφικά κριτήρια στους όρους ή τις διαφημίσεις της. Όταν πουλάς καφέ, πρέπει να δώσεις δώρο καφέ. Όταν πουλάς μόνο σε μια συγκεκριμένη πόλη, θα διαφημίσεις μόνο στη συγκεκριμένη πόλη. Όταν το κοινό σου περιλαμβάνει κυρίως εργαζόμενους ενήλικες, δε θα πρέπει η στρατηγική σου να στοχεύει σε άνεργους ανήλικες. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσεις ακόλουθους που μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τις πωλήσεις της επιχείρησης σου!

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα μου πεις, κινητό κληρώνουν, δε θα φέρουν αύξηση ακολούθων; Φυσικά και θα φέρουν! Είναι όμως οι σωστοί ακόλουθοι;

- Πίνουν καφέ;
- Είναι στα ηλικιακά group που επιθυμούμε;
- Ζούν στην περιοχή που εξυπηρετεί η επιχείρηση;
- Περνούν συχνά από την περιοχή του καταστήματος μας ή μένουν αρκετά μακριά;

Οπότε, βλέπουμε πως αν δεν στήσουμε σωστά ένα διαγωνισμό για να προσελκύσουμε τους ΣΩΣΤΟΥΣ ακόλουθους, όχι μόνο δε θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας αλλά θα βλάψουμε και τις ίδιες τις σελίδες μας.

Πως θα επηρεαστούν οι σελίδες;

Αυτοί οι ακόλουθοι, αν δεν φύγουν από τις σελίδες μας με το που ανακοινωθεί ο νικητής, θα είναι αυτό που λέμε “ghost followers”. Ghost Followers είναι αυτοί οι οποίοι ακολουθούν μια σελίδα, αλλά δεν αλληλοεπιδρούν ποτέ με το περιεχόμενο της και σταδιακά παύουν να τις βλέπουν γενικότερα. Οπότε, κάνουν κακό στις σελίδες μας καθώς ρίχνουν περισσότερο το Engagement Rate μας.

Εσύ προτιμάς μια σελίδα με 5.000 ακόλουθους και 10 Like, ή μια σελίδα με 1.000 ακόλουθους και 300 Like;

Εμείς πάντως προτιμούμε την 2η περίπτωση με 30% Engagement Rate.

Ερώτηση 2η.
Πόσο κοστίζει πραγματικά ο κάθε νέος ακόλουθος για τη σελίδα σου;

customer aqcuisition cost

Κόστη διαφήμισης, κόστη διαγωνισμού, κόστη εργατοώρας, κόστος ευκαιρίας.


Διάβασε Επίσης: Τι είναι το κόστος ευκαιρίας?


Αυτοί είναι μερικοί υπολογισμοί τους οποίους θα πρέπει να έχεις κάνεις όταν ξεκινάς μια στρατηγική αύξησης ακολούθων. Μπορείς να υπολογίσεις πόσο πραγματικά θα ξοδέψεις για να φέρεις ένα νέο ακόλουθο στη σελίδα σου; Αν ναι, πότε και πόσο θεωρείς ότι θα λάβεις ως επιστροφή στη συγκεκριμένη επένδυση; Μήπως αξίζει να επενδύσεις αυτό το χρόνο και τα χρήματα σε κάτι διαφορετικό που θα είχε καλύτερη απόδοση;

Μάλλον μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο ή θα έπρεπε να σκεφτείς πιο προσεκτικά πως θα στήσεις τον επόμενο διαγωνισμό σου!

Κατά μέσο όρο ένας νέος ακόλουθος θα σου κοστίσει ΜΟΝΟ σε διαφημιστικά κόστη 0,07€. Για 10.000 ακόλουθους θα πρέπει να ξοδέψεις μόνο σε διαφημίσεις το ποσό των 700€ (κατά προσέγγιση). Το πιο πιθανό όμως είναι πως αν αυτά τα 700€, τα επενδύσουμε σε διαφημιστικές καμπάνιες πωλήσεων, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα κέρδη από ότι αν φέρναμε 10.000 ακόλουθους στη σελίδα μας.

Προτού ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε, θα πρέπει να αποφασίσεις ακριβώς τι θέλεις να πετύχεις με την παρουσία σου στα Social Media, να διαμορφώσεις σωστά τη στρατηγική σου και μετά να ξεκινήσεις την εκτέλεση της. Μην βιαστείς να αυξήσεις τους ακόλουθους σου χωρίς να υπολογίσεις το πραγματικό κόστος της διαδικασίας αυτής.

Ερώτηση 3.
Έστω ότι κατάφερες να αυξήσεις τους ακόλουθους στις σελίδες σου. Και τώρα τι;

Έστω λοιπόν, ότι γνώριζες όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και κατάφερες να αυξήσεις με το σωστό τρόπο τους ακόλουθους στις σελίδες σου.

Έχεις μια σωστά δομημένη στρατηγική για να τους μετατρέψεις σε επαναλαμβανόμενους πελάτες σου;

Έχεις μια στρατηγική για να αυξάνεις διαρκώς την οργανική απήχηση των δημοσιεύσεων σου;

Έχεις δομήσει σωστά το Funnel σου;

Είναι σωστά διαμορφωμένη η ιστοσελίδα σου με Landing Pages που θα φέρουν πωλήσεις;

Όλα αυτά, θα πρέπει λοιπόν να λειτουργούν σωστά για να καταφέρουμε να φέρουμε αύξηση πωλήσεων με τους ακόλουθους μας στα Social Media.

Η αύξηση των ακολούθων είναι το πρώτο βήμα. Όσο περισσότερο μεγαλώνουν οι σελίδες μας, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε και τόσα περισσότερα έχουμε να χάσουμε αν δεν το εκμεταλλευτούμε με την κατάλληλα διαμορφωμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε πως η αύξηση ακολούθων δεν είναι πάντα εύκολη και δεν οδηγεί πάντοτε σε αύξηση των πωλήσεων σε μια επιχείρηση. Φυσικά, αν διαμορφώσουμε και εκτελέσουμε πιστά την κατάλληλη στρατηγική, τότε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να φέρουμε αύξηση των πωλήσεων στην επιχείρηση μας. Αρκεί βέβαια, να εφαρμόσουμε τη σωστή στρατηγική και να αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβονται πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Κλείνοντας, χωρίς να θέλουμε να παρεξηγηθούμε με την παραπάνω διατύπωση, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως, μπορεί μεν να μην είναι απόλυτο και επακόλουθο φαινόμενο το ότι, “Αν έχεις πολλούς ακόλουθους, θα έχεις και πολλές πωλήσεις”, μπορεί όμως δε, να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη σε μια επιχείρηση.

Προφανώς και ο μεγάλος αριθμός ακολούθων έχει ακόμα οφέλη και θα συνεχίσει να έχει και στο μέλλον. Προϋποθέτει όμως, το κοινό μας να έχει αποκτηθεί σωστά και να μπορέσουμε από εκεί και έπειτα να το αξιοποιήσουμε με την κατάλληλη στρατηγική.

Μια σελίδα που καλύπτει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις και έχει μεγάλο αριθμό ακολούθων, μπορεί να έχει:

- Περισσότερες κοινοποιήσεις (άρα και μεγαλύτερη απήχηση)
- Περισσότερα Testimonials
- Μεγαλύτερο Conversion Rate, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ακολούθων μπορεί να κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς με τις αγορές τους
- Πολλά περισσότερα δεδομένα για να αναλύσει ώστε να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον
- Μεγαλύτερο Credibility
- Μεγαλύτερο κύρος
- Περισσότερα Leads
- Περισσότερο κέρδος
10k followers

Με λίγα λόγια, αν πάρουμε ως παράδειγμα 2 επιχειρήσεις με ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια και σωστά δομημένη στρατηγική, επιτυχημένα προϊόντα, ελκυστικές τιμές κτλ, τις περισσότερες πωλήσεις φυσικά και θα τις έχει αυτή η επιχείρηση με τους περισσότερους ακόλουθους.

Έτσι λοιπόν στο ερώτημα “Οι περισσότεροι ακόλουθοι, φέρνουν και περισσότερες πωλήσεις”, εμείς απαντάμε “ Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις!

Αν θέλεις να λάβεις επαγγελματική βοήθεια σχετικά με τα Social Media και την online παρουσία της επιχείρησης σου επισκέψου την εταιρεία Mooltiply και ενημερώσου κατάλληλα.

Από τον Τριαντάφυλλο Βαχαρέλη,
Founder & Digital Marketer στην Mooltiply – Digital Marketing Solutions