Πόσες θέσεις εργασίας χωράνε σε μία καριέρα?

Αν τύχει και μιλήσετε με έναν surfer, θα σας εξηγήσει πως το συγκεκριμένο άθλημα βρίσκει επιτυχία, εκείνη την στιγμή, στην οποία συνδυάζει τρία στοιχεία:

  • το κύμα που είναι λίγο έως και πολύ μεγάλο για να το χειριστεί ο surfer,
  • την σανίδα η οποία πηγαίνει λίγο έως και πολύ γρήγορα, και
  • την διαδρομή η οποία θα μπορούσε να τελειώσει ανά πάσα στιγμή (μιας και το κύμα μπορεί να τον ρίξει στην θάλασσα).


Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα συναρπαστικό άθλημα για ορισμένους ανθρώπους, βασικά τους surfers, το οποίο προσδίδει το αίσθημα της ελευθερίας και του ρίσκου, προσφέρει κίνητρο, ικανοποίηση και πρόκληση, και δύναται να φέρει επιτυχία, αφού κάθε φορά που «καταφέρνουν» το κύμα, τους δίνει θάρρος ώστε την επόμενη να «καταφέρουν» και ακόμη ένα, ίσως και μεγαλύτερο κύμα.

Όμως, μάλλον κάτι τέτοιο δεν μοιάζει με καριέρα. Ή μήπως μοιάζει;

Ας πούμε πως ο surfer τα κατάφερε με τα κύματα, εγκαταλείπει το surfing και τώρα επιλέγει να προσπαθήσει να τα καταφέρει και με το ski ή το snowboard μεταβαίνοντας σε μια χιονισμένη πλαγιά διαγράφοντας ατελείωτες διαδρομές. Έπειτα θα μπορούσε να δοκιμάσει να κάνει αναρρίχηση σε έναν βράχο. Ίσως να δοκίμαζε να γράψει πολλά χιλιόμετρα με ένα αγωνιστικό ποδήλατο σε έναν μακρύ ασφαλτόδρομο, και μάλλον επειδή είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, θα μπορούσε να συνεχίσει να δοκιμάζει κατά αυτόν τον τρόπο και άλλα πολλά αθλήματα.

Διαφορετικά εδάφη, διαφορετικοί κανόνες, διαφορετικές κινήσεις, άλλες απαιτήσεις και συνθήκες.

Παραμένει όμως ο ίδιος σκοπός. Να βρει το κατάλληλο άθλημα για εκείνον/η και να πετυχαίνει αυτό που θέλει.

Photo by Lucas Meneses on Pexels.com

Μόλις τώρα, θα μπορούσε να πει κανείς, πως δίχως μακροσκελείς θεωρίες και ακαδημαϊκά κείμενα περιεγράφηκε η κατάσταση στην οποία συχνά βρίσκεται σήμερα πολύς κόσμος και δεν είναι άλλη από την διαρκή αναζήτηση ενός επαγγελματικού μονοπατιού. Αυτήν την ατέρμονη προσπάθεια του να διανύει μία συνεχή διαδρομή καριέρας (career path), ώστε να καταφέρει να ταιριάξει σε μία θέση εργασίας, σε έναν οργανισμό, σε μία ομάδα και να πετύχει αυτό που θέλει στην εργασία του. Πολλοί σήμερα αναζητούν και επιλέγουν πολλές και διαφορετικές εργασιακές θέσεις, εναλλάσσουν και προσαρμόζονται σε ποικίλους εργασιακούς ρόλους.

Οι άνθρωποι επιμένουν στην συνεχόμενη μάθηση, την ανακάλυψη, την πρόκληση, την απόκτηση όλο και περισσότερων προσόντων και εμπειριών, με σκοπό να εξασφαλίσουν περισσότερες πιθανότητες για την απόκτηση εκείνης της εργασίας για την οποία νιώθουν και πιστεύουν πως τελικά προορίζονται.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο άνθρωπος να βρίσκει το μονοπάτι στην καριέρα του, διότι θα είναι χαρούμενος και αποδοτικός.

Από την Αγγελική Τσαμέτη