Πως ωφελεί αν αποσυνδεθείς για λίγο από τις τεχνολογικές συσκευές
2021. Μετά από ένα 2020 που έφερε τα πάνω- κάτω σε σχεδόν όλους τους κλάδους και εισήγαγε την εργασία εξ αποστάσεως, τα online events, την τηλεεκπαίδευση, και εν τέλει ο χρόνος που περνάς κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη αυξήθηκε.
Ήδη από το 2015 που είχε αρχίσει να έρχεται το Instagram στην Ελλάδα, άρχισες να απαθανατίζεις κάθε στιγμή γύρω σου και να χρησιμοποιείς όλο και πιο πολύ το κινητό. Μετά ήρθε το Snapchat, το Netflix, το Youtube (ως μόδα) και το Tik Tok μεταξύ άλλων.
Και πάνω που λες ‘’σήμερα δεν θα αγγίξω το κινητό μέχρι το μεσημέρι στις 2’’ εμφανίζονται στην οθόνη (και ακούς ήχους) ειδοποιήσεις από Messenger ή Instagram. Κάτι σου έστειλε ο φίλος σου, κάποια σε έκανε tag σε κάποια φωτογραφία. Τελικά μπαίνεις να δεις τι ήταν. Δεν αντέχεις να το αφήσεις να περιμένει. Υπάρχει όρος γι’ αυτό το φαινόμενο, και λέγεται FOMO (Fear of Missing Out).
Μετά νιώθεις ενοχές γιατί σου λένε να ‘’αποσυνδεθείς’’ από τις συσκευές (όπως το άρθρο αυτό) και εσύ έχεις καλές προθέσεις αλλά μια δύναμη έξω από εσένα (ή έτσι θέλεις να πιστεύεις) σε τραβάει μαζί της.
Το 2020 βγήκε το ντοκιμαντέρ του Netflix ‘’the social dilemma’’ που προσωπικά θεωρώ ότι χρωματίζει όσα λέει περισσότερο αρνητικά απ’ όσο πρέπει. Ωστόσο, η εξάρτηση από τα κινητά μας είναι πλέον γεγονός. Ο μέσος χρήστης σύμφωνα με έρευνες ανοίγει το κινητό του 180 φορές την ημέρα, απλώς για να δει κάτι ή γιατί ‘’βαριέται’’.
Γιατί είναι όμως εξάρτηση; Όταν λέμε για εξαρτήσεις, το μυαλό μας πάει σε ουσίες, τζόγο, φαγητό, αλκοόλ κλπ. Εξάρτηση είναι όταν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς κάτι γιατί έχεις χτίσει όλη τη καθημερινότητά σου και όλους τους πυλώνες της ζωής σου (φίλοι, διασκέδαση, δουλειά, ερωτικές σχέσεις) γύρω από κάτι.
Υπάρχει και όρος της απεξάρτησης που ακούγεται βαρύς, οπότε φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τον όρο ‘’αποτοξίνωση’’ (detox). Για να έχει δημιουργεί ο όρος digital detox, σημαίνει ότι οι ψηφιακές συσκευές μας έχουν γίνει εξάρτηση και πρέπει να μην μας ελέγχουν, αλλά να τις ελέγχουμε εμείς.
Και αν είναι μέρος της δουλειάς σου; Εκεί μπορείς να κάνεις το εξής: μείωσε τον χρόνο που καταναλώνεις (consume) και αύξησε τον χρόνο που παράγεις περιεχόμενο. Γιατί όταν παράγεις περιεχόμενο, συνήθως πληρώνεσαι και γι’ αυτό , άρα η ζωή σου βελτιώνεται.
Υπάρχει ένα κόλπο που έχουν κάνει στο εξωτερικό: κλειδώνεις το κινητό σου σε ένα κουτί που έχει χρονόμετρο και το βάζεις π.χ. σε 2 ή 4 ώρες. Πριν τον χρόνο αυτό δεν μπορείς να ανοίξεις το κουτί. Ίσως στην αρχή σε ζορίσει αλλά είναι θέμα συνήθειας.
Οπότε, here’s to 2021 with less digital addiction!
Με αφορμή το παρακάτω βίντεο