8+1 entrepreneurial lessons from Chicago Bulls Story

Chicago Bulls’ The Last Dance can give us a lot of insights about businesses and startup teams.

  • Όλοι ξέρουμε πως ο αθλητισμός μοιάζει με την επιχειρηματικότητα σε πολλά σημεία (ειδικότερα στα ομαδικά αθλήματα) και αναπτύσσει ικανότητες που τις συναντάμε και σε αναγνωρισμένους managers.
    • O Michael Jordan δεν ήταν απλά ένας υπεραθλητής, αλλά ένα ριψοκίνδυνο μυαλό με πολλά ταλέντα. Αυτό τον καιρό διοικεί κάποιους οργανισμούς.
    • Κάποια ονόματα μπορεί να τα έχω γράψει λάθος.
    • Έχει μικρά spoilers, αλλά έτσι και αλλιώς είναι πραγματικά γεγονότα.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιτυχημένοι αθλητές γίνονται πολλοί καλοί managers.
  • Να τι κράτησα εγώ από το ντοκιμαντέρ του Netflix

1a) Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ είναι αναγκαίος, και σε συμπληρώνει όπως το Ying Yang. Αν ο Γενικός διευθυντής Jerry Krause ( GM 85-2003) δεν έκανε scouting τον Tony Koukoc , τότε ο Βασιλιάς δεν θα τον εκμηδένιζε στους Ολυμπιακούς του ’92, για να αποδείξει πως ο Krause κάνει κακές επιλογές. Με τον Κούκοτς πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησαν το δεύτερο 3peat.

1b) Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ σε κάνει να συνεχίζεις. O καλύτερος παίχτης μπάσκετ, θα το είχε εγκαταλείψει νωρίτερα, αλλά ήθελε να επιτύχει κάτι περισσότερο απ’ ;oτι ο Larry Bird και ο Magic Johnson. Για να τους ξεπεράσει, πήρε λοιπόν 3 σερί πρωταθλήματα. Και ένα χρυσό στους ολυμπιακούς. Ο Πίπεν, αποδέχτηκε ότι θα είναι στην σκιά του Τζόρνταν. Αποτέλεσμα ήταν πως έκανε τον Τζόρνταν καλύτερο.

1c) Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ δίνει κίνητρα. Ο Βασιλιάς πείσμωνε και ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι έκαναν λάθος που ανακήρυξαν mvp τον Charles Barkley μια χρονιά, η τον Carl Malone την άλλη, και όχι αυτόν. Το κατάφερε γιατί οι αντίπαλοι τον έκαναν καλύτερο.


2a) Work Hard! Be effective!

Σαν τον M.J. που στα διαλείμματα των γυρισμάτων του space jam, ζήτησε ένα προσωπικό γήπεδο για προπόνηση, και κατέληξε να είναι εκεί όλη η dream team (και όχι μόνο) για να παίζουν ανεπίσημα ματσάκια.

But Also…

2b) Work Smart! Be Efficient!

Την πρώτη τριάδα πρωταθλημάτων την κατέκτησαν κυρίως με ενέργεια, πάθος και δύναμη. Την δεύτερη την κατέκτησαν περισσότερο αξιοποιώντας μυαλό, εμπειρία και δέσιμο της ομάδας.


3) Η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να είναι τζάμπα διαφήμιση.
Πολλοί κατηγόρησαν τον Τζόρνταν πως πριν τον τρίτο τελικό με τους Phoenix Suns , πήγε με τον πατέρα του να τζογάρει. Αυτό τον πείσμωσε και τα έδωσε όλα, με αποτέλεσμα το 3peat.


4) Μην παραμελείς την προσωπική σου ζωή.
Ο Ντένις Ρόντμαν, ήταν πολύ δουλευταράς. Χρειαζόταν όμως διακοπές, να πάει σε πάρτυ που και που, τη Κάρμεν Ηλέκτρα να τον αναζωογονεί και να εκτονώνεται στην πάλη με τον Hulk Hogan . Ο προπονητής του το αποδεχόταν, αλλά ήξερε πως θα δώσει το 100% των δυνάμεων του στο παρκέ


5) Όταν είσαι ένα βήμα πριν την απογείωση, αν αντί να απογειωθείς, προσκρούσεις σε έναν τοίχο, ανασυγκροτήσου, και μάθε από τα λάθη σου. Οι Bulls, μετά τον αποτυχημένο τελικό με το Detroit το 90, άρχισαν ομαδικά τα βάρη. Ένα είδος προπόνησης που μέχρι τότε δεν το προτιμούσαν.


6) O Scotty Pippen, την περίοδο που ο Τζόρνταν είχε αποχωρήσει, είπε, : “Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να είσαι σκόρερ. Μπορεί να είσαι και απλά fascilitator.


7) Βρες τον Μέντορα σου.
Ακολούθα τον και άστον να σε «λιώσει» στην δουλειά. Πολλοί λένε πως o M.J δεν ήταν καλός ως συμπαίκτης. Στην πραγματικότητα είχε θέσει όμως κάποια standards. Όταν έχεις τέτοιον ηγέτη, απλά κάνεις ότι σου λέει γιατί σε κάνει καλύτερο και ας σου κάνει την ζωή κόλαση.


8a) Ο Simon sinek στο βιβλίο Why leaders eat last γράφει: «να είσαι εκεί για τους συμπαίκτες σου όταν δεν μπορούν να κουβαλήσουν την μπάλα. Οταν έρθει η στιγμή να μην μπορείς να την κουβαλήσεις εσυ, θα είναι και εκείνοι, εκεί για σένα». Οταν ο MJ έπαθε δηλητηρίαση, κάποιοι τον κάλυψαν. Οταν ο Pippen έπαθε κράμπα, κάποιος άλλος ήταν εκεί να κρύψει το κενό που δημιουργήθηκε.

8b) Όπως λέει ο Francis Fukuyama. «Το πιο σημαντικό πράγμα μεταξύ μιας ομάδας είναι η εμπιστοσύνη«. Ο Steve Kerr είπε για τον Jordan όταν κατάλαβε ότι δεν κάνει bullying: “Αν ήταν να δώσεις μια μάχη στο γήπεδο μαζί του, έπρεπε να σιγουρευτεί από τις προπονήσεις ότι δεν θα τα παρατήσεις. Έπρεπε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του”. Του εμπιστεύτηκε ένα νικητήριο καλάθι.


9) Find the Best timing for an exit. Μην είστε σαν την Yahoo! (Sorry Γιώργο!)

Ακόμα και αν πιστεύεις πως θα πάρεις και το επόμενο πρωτάθλημα, είναι προτιμότερο να έχεις επίγνωση πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσεις. ΑΝ συνέχιζαν, οι Βulls του 98 μπορεί να έπαιρναν το έβδομο πρωτάθλημα …..

Μπορεί και όχι.

Ο κόσμος τους αναγνωρίζει ακόμα ως την καλύτερη ομάδα, γιατί τους θυμάται να αποχωρούν με θρίαμβο.

Γιάννης Γιαλαμάς