Τεχνητή νοημοσύνη. Ας ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες

Με την πάροδο των ετών, τόσο η ανάπτυξη της τεχνολογίας όσο και οι ανάγκες της αγοράς οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων τεχνικών που σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη αλλά και να λύσουν πιθανά προβλήματα του μέλλοντος που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα. Έτσι, η ανάπτυξη αυτών των τεχνικών καθιέρωσε στη ζωή μας κάποιες πρωτόγνωρες έννοιες για πολλούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όρος Αrtificial Intelligence ή για λόγους συντομίας AI. Θα αναρωτηθεί κάνεις «τι στο καλό είναι αυτό το AI«? Μιας και βρισκόμαστε στην Ελλάδα, η οποία παραδόξως δεν υπολείπεται καθόλου σε αυτό το τομέα που αποτελεί state-of-the-art της τεχνολογίας θα αποδώσουμε τον όρο AI στα ελληνικά. Έτσι, πολύ απλά το AI είναι η τεχνητή νοημοσύνη για την οποία γίνεται πολύς ντόρος το τελευταίο καιρό.

Οι περισσότεροι έχουν (όπως και εγώ παλαιότερα) συνδέσει τη τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με σκεπτόμενες μηχανές, οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο του ανθρώπου και απειλούν την ακεραιότητα του κόσμου.

Επειδή, πολλοί θα αναρωτηθούν, θα συμβεί αυτό κάποτε? Ας είμαστε ρεαλιστές, αυτό δε θα συμβεί λογικά ποτέ στο μέλλον. Όμως,  να μη πάμε τόσο μακριά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που θα προκύψει στο μέλλον, αλλά αλληλοεπιδρούμε ήδη με αυτή και σε διάφορους τομείς έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή μας. Η αλληλεπίδραση αυτή είναι λογικό να προκαλεί σύγχυση στη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού που δεν ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Η σύγχυση αυτή προκαλείται κυρίως από την εμφάνιση διαφόρων εννοιών και η ενοποίησή τους στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό τώρα που το σκέφτομαι! Με αφορμή λοιπόν το λόγο αυτό αποφασίσαμε να επισημάνουμε παρακάτω τις κυριότερες διαφορές των πιο πολυσυζητημένων ορολογιών της καθημερινότητας μας. 

Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική μάθηση και βαθιά μάθηση- η διαφορά

H διαφορά μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και βαθιάς μάθησης μπορεί να είναι πολύ ασαφής για πολλούς. Θα ξεκινήσω δίνοντας μια γρήγορη εξήγηση για το τι σημαίνουν πραγματικά η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Machine Learning (ML), το Deep Learning (DL) και πώς διαφέρουν.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη, ή AI (Artificial Intelligence), είναι ένας τομέας όπου οι υπολογιστές μιμούνται και εκτελούν διαδικασίες από ανθρώπους ή ζώα. Βέβαια, μπορεί κανείς να βρει περισσότερους τεχνικούς όρους.  Συνήθως αναφερόμαστε στη γενική νοημοσύνη δηλαδή στην ικανότητα μιας μηχανής να σκέφτεται όπως ο άνθρωπος.
  • Μηχανική μάθηση είναι μια υποκατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης όπου πολύ απλά είναι ένας τρόπος επίτευξης της. Είναι ένας τρόπος «εκπαίδευσης» ενός αλγορίθμου, ώστε να μπορεί να μάθει από τα δεδομένα. Η «εκπαίδευση» αυτή περιλαμβάνει την τροφοδοσία τεράστιων ποσοτικών δεδομένων στον αλγόριθμο και επιτρέπει σε αυτόν να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί.
  • Εάν η μηχανική μάθηση είναι μια κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης τότε η βαθιά μάθηση είναι μια υποκατηγορία της μηχανικής μάθησης που εφαρμόζει νευρωνικά δίκτυα. Η βαθιά μάθηση στηρίζεται σε πιο πολύπλοκα δίκτυα όπου χρειάζονται πολύ περισσότερα δεδομένα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πως η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει τις κοινωνίες μας σε αυτό το video

Στο επόμενο άρθρο, κάνουμε τον διαχωρισμό κάποιων επαγγελμάτων όπου υλοποιούν αυτές τις επιστήμες, και ξεκαθαρίζουμε κάποιους όρους της AI και πως αυτές εφαρμόζονται στις αγορές.

Από τον Θάνο Σιούρα
Ph.D. Candidate
Machine Learning engineer at AiDEAS OU

 

One thought on “Τεχνητή νοημοσύνη. Ας ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.