3 σημαντικoί λόγοι για να ξεκινήσεις να διαφημίζεις την επιχείρηση σου με Google ads

Το Google ads αποτελεί εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερα προβεβλημένη κατηγορία ψηφιακής διαφήμισης για να κερδίσει κάποιος πελάτες, και να διαφημίσει ταυτόχρονα την επιχείρηση του, ακριβώς εκείνη την στιγμή που αυτοί τη ψάχνουν. Εδώ και 20 χρόνια, έχει βοηθήσει με τις υπηρεσίες του, από μεγάλα επιχειρηματικά projects, μέχρι πολύ μικρές επιχειρήσεις και παραδοσιακά μικρά καταστήματα.

Πως λειτουργούν τα Google ads

To Google ads είναι μια πλατφόρμα που λειτουργεί με λέξεις κλειδιά (keywords), και μέσω αυτής μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε (target) για μπορέσουν να εμφανιστούν οι διαφημίσεις σας, κάθε φορά που ο χρήστης της μηχανής αναζήτησης τα πληκτρολογεί (query).

H πλατφόρμα σας παρέχει και άλλες υπηρεσίες όπως analytics και metrics, για να μπορέσετε να βελτιστοποιήσετε τη διαφημιστική σας καμπάνια. Επίσης σας ενημερώνει μέσω των Search Terms, τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να ψάξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, έτσι ώστε να τις εντάξετε και αυτές η να τις αφαιρέσετε από την  καμπάνια. Κάθε φορά που κάποιος «πατάει» την διαφήμιση σας χρεώνεστε με ένα πολύ μικρό ποσό.  Το ποσό αυτό καθορίζεται, από την αυτόματη δημοπρασία μεταξύ των ανταγωνιστών σας. Στην δημοπρασία δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρηματικό ποσό που καταβάλει κάποιος, αλλά και κάποιες άλλες παράμετροι που όλες μαζί συμβάλουν στην κατάταξη των διαφημιζόμενων στα αποτελέσματα αναζήτησης (Ad rank). Kάποιες από αυτές είναι η εμπειρία της σελίδας (Landing page experience), πόσο σχετική είναι η διαφήμιση με την εκάστοτε αναζήτηση (ad relevance), και το ποσοστό επισκεπτών, που αναμένεται να «πατήσει» σε αυτή (expected click through rate). Όλα αυτά κάνουν το λεγόμενο Quality Score, την βαθμολογία της Google για τα keywords που χρησιμοποιείτε για να εμφανιστούν οι διαφημίσεις σας καθώς και πόσο αυτά χρεώνονται (cost-per-click).

Kάποια εντυπωσιακά στατιστικά για τα Google ads

Ερευνα της ίδιας της Google έχει αποδείξει ότι για κάθε ένα δολάριο που δαπανά η επιχείρηση στα Google ads, παίρνει 2 δολάρια πίσω. Επίσης, το 2018 οι διαφημιστές αύξησαν τα ποσά, που δαπανούσαν για εκστρατείες Google ads κατά 78%, σαν μια ψήφο εμπιστοσύνης για την αποδοτικότητα της πλατφόρμας. Η ίδια η Google έχει κάνει τα Google ads ιδιαίτερα αποδοτικά για τις επιχειρήσεις που τα εμπιστεύονται, καθώς το 97% του ετήσιου τζίρου της προέρχεται από αυτή τη πλατφόρμα. Το 45% των χρηστών δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα οργανικά αποτελέσματα από τις διαφημίσεις.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μήπως με το Google ads χρειάζεται πολλά χρήματα και ίσως δεν αξίζει τη χρηματική επένδυση? Οι ανταγωνιστές σας το πιθανότερο είναι ήδη εκεί, και έχουν πιάσει στασίδι για να σας κλέψουν τους πελάτες με το δικό σας όνομα.

Τι είπατε?

1.Οι ανταγωνιστές σας καραδοκούν για τους πελάτες ΣΑΣ στα Googleads

Στη μάχη για την πρώτη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, κάποιος ανταγωνιστής σας μπορεί να στοχεύσει το όνομα της επιχείρηση σας και όταν κάποιος την αναζητήσει με το όνομα της, να βρει την διαφήμιση του στα πρώτα αποτελέσματα, αν όχι ακριβώς στο πρώτο. Αυτό αποτελεί μια κοινή πρακτική μεταξύ των Google ads διαχειριστών και δεν αποτελεί έκπληξη για τους μυημένους στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης.

Σε μια παρόμοια δυσάρεστη κατάσταση βρέθηκαν πρόσφατα οι εκδόσεις Δίοπτρα, που αμέλησαν να βάλουν στο Google ads, λέξη κλειδί (targeted keyword) το όνομα της επιχείρησης τους. Έτσι ανακάλυψαν ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός, «ψάρευε» τους πελάτες της.

Θέλοντας να πάρει ρεβάνς, ανέβασε ένα post στο Facebook (βλέπε photo), κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εντυπώσεις των αναγνωστών της.

Θέλοντας να πάρει ρεβάνς, ανέβασε ένα post στο Facebook (βλέπε photo), κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εντυπώσεις των αναγνωστών της.

Σε αυτή την περίπτωση κάποιος θα έλεγε, ναι αλλά αν οι ανταγωνιστές μου δεν διαφημίζονται στην πλατφόρμα Google ads, τότε ποιος είναι ο λόγος να το κάνω εγώ; Θα του απαντούσαμε, πως αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθεί με πολύ χαμηλό κόστος, χωρίς ανταγωνισμό στην δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης.

2.Πετυχαίνειςtop of mind

Η Google είναι μια μηχανή αναζήτησης που αποτελεί μια, κατά κάποιον τρόπο, επέκταση του ίδιου μας του μυαλού, καθώς είναι εκεί 24/7 για να μας λύσει από μια απλή απορία, μέχρι στο να μας βοηθήσει στο ψάξιμο προϊόντων και υπηρεσιών, που πήρε το μάτι μας κάπου αλλού. Oι πελάτες σας εκφράζουν αγοραστική πρόθεση όλες τις ώρες της ημέρας και η παρουσία σας τη στιγμή που ψάχνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της επιχείρησης σας. Έτσι κάποιος, με ένα μικρό αντίτιμο, μπορεί να κερδίσει αρκετούς πελάτες με μια επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία.

Με λίγα λόγια επιτυγχάνετε top of mind, δηλαδή έρχεστε πρώτοι στο μυαλό κάποιου, απλά δηλώνοντας παρών, κάτι που ήθελε αρκετά διαφημιστικά έξοδα την εποχή που η Google δεν υπήρχε.

3.Έχει Γρηγορότερα αποτελέσματα από το SEO

Για κάποιον που τώρα αρχίζει να διαφημίζεται στο internet, υπάρχει η επιλογή του Search Engine Optimization (SEO). Μέσω ενός επιτυχημένου SEO, κάποιος μπορεί να ανεβάσει την επιχείρηση του στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, που παίρνει και τη μερίδα του λέοντος των επισκέψεων, σε σχετικές λέξεις κλειδιά που αφορούν την επιχείρηση του. Το πρόβλημα είναι ότι, ανάλογα και με τον τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, μπορεί να πάρει αρκετό καιρό.

Επίσης ακόμα και αν επιτευχθεί να εμφανίζεται η ιστοσελίδα στις πρώτες οργανικές θέσεις, σχεδόν πάντα πάνω από αυτές θα υπάρχουν οι διαφημίσεις της Google.  Η χρυσή τομή είναι να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, κάνοντας την αρχή με Google ads και παράλληλα να δουλεύετε τεχνικές SEO. Έτσι αργά η γρήγορα, ανάλογα με τον τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρηση σας, να δουλεύουν και τα δυο για εσάς. Με τα Google ads αποδεδειγμένα κερδίζεις χρόνο και χρήμα. Ξεκίνησε να διαφημίζεις την επιχείρηση σου στην Google και κέρδισε νέους πελάτες σήμερα.

Του Αλέξη Γράντη