Πώς να βγεις νικητής σε δύσκολες μάχες – Κριτική βιβλίου Meditations (M. Αυρήλιος)

Οι  σύγχρονοι καιροί  απαιτούν σύγχρονες λύσεις- ή μήπως όχι;

2021. Μετά  από  ένα  2020  που έφερε τα άνω- κάτω σε όλους τους επαγγελματίες (και μη),  ξεκινάει μια νέα χρονιά. Μια  νέα χρονιά  με περισσότερη αβεβαιότητα  από  όσο άλλες. Όμως, η  ανθρωπότητα  έχει περάσει από πολλά κύματα, μικρά και μεγάλα.

Επομένως, ό,τι πρόβλημα έχεις εσύ τώρα, κάποιος άλλος πριν από εσένα το είχε αντιμετωπίσει. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία. Ίσως  έχεις  δει ότι  έχουν αρχίσει να ξαναγίνονται διάσημοι  παγκοσμίως  οι στωικοί φιλόσοφοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μήπως γιατί  είχαν βρει λύσεις σε προβλήματα που έχεις  τώρα;

Ο  Μάρκος  Αυρήλιος  ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας και  ένας  από  τους πιο γνωστούς  στωικούς φιλοσόφους σήμερα. (Ο ίδιος όμως δεν θα έβαζε την ταμπέλα αυτή στον εαυτό του).

Σήμερα θα πάρουμε έμπνευση  από το βιβλίο του  ‘’Τα εις εαυτόν’’ (Meditations η αγγλική έκδοση). Ένα βιβλίο που έγραψε  στη διάρκεια της τελευταίας – και πιο επίπονης  δεκαετίας της ζωής του.
(ο σύνδεσμος παραπέμπει σε affiliate link, σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο και να στηρίξετε την αρθρογράφο)

Η γλώσσα γραφής του είναι απλή, αλλά τα νοήματα που δίνει πολύ μεγάλα. Σημειώνει: ‘’Παντού, σε κάθε στιγμή έχεις την επιλογή:

  • Να αποδεχτείς το γεγονός αυτό με ταπεινότητα (θέληση)
  • Να φερθείς στον άνθρωπο αυτό όπως  πρέπει να του φέρονται (δράση)
  • Να προσεγγίσεις αυτή τη σκέψη με  προσοχή, ώστε τίποτα παράλογο να μην εισχωρήσει (αντίληψη).

Πριν διαβάσεις παρακάτω, ξαναδιάβασε τις προτάσεις αυτές και κάνε τις αφίσα πάνω από το γραφείο σου. Ένα μεγάλο θέμα που  συναντάμε σε όλους τους Στωικούς φιλοσόφους είναι ο θάνατος.

Έλεγαν ‘’Memento Mori’’, που σημαίνει: ‘’ θυμήσου το θάνατο’’. (ετυμολογικά το mori θυμίζει το αγγλικό mortal = θνητός).

O  θάνατος δεν πρέπει να μας φοβίζει, υπενθυμίζει ο Αυρήλιος στον εαυτό του. Όλα τα πράγματα γύρω σου αλλάζουν ή πεθαίνουν, εξαφανίζονται και ξεχνιούνται.

Ο Αυρήλιος παραθέτει ένα απόσπασμα από το Βιβλίο 6 της Ιλιάδας για τους θνητούς όπου οι ζωές των θνητών παρομοιάζονται με φύλλα των δέντρων που μεγαλώνουν την άνοιξη, ανθίζουν για μια εποχή και μετά πέφτουν και ξεραίνονται, για να αντικατασταθούν από άλλα.

Αυτά και πολλά άλλα μαθήματα ζωής  δίνονται στο βιβλίο αυτό.

Και επειδή βάρυνε το κλίμα με τα παραπάνω, πριν με παρεξηγήσεις, με τις φράσεις για τον θάνατο εννοούμε να μην σε νοιάζει η γνώμη των άλλων  που βγάζουν χολή γιατί τελικά όλοι θα πεθάνουμε και δεν είμαστε αιώνιοι.

Ένα βιβλίο που δεν θες να το αφήσεις κάτω, ανήκει πια στα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου έως τώρα.
Καλή απόλαυση και  ‘’Memento Mori’’ !

Από την Καλλιρρόη Βολονάκη